понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Какво печели и какво губи България от посещението на Макрон от политическа и икономическа гледна точка?

Какво печели и какво губи България от посещението на Макрон от политическа и икономическа гледна точка?

Предприемачът Васил Василев коментира в студиото на КОД 11-13 до колко са полезни за страната ни френските искания за т.нар. „социален дъмпинг“.

„Аз сравнявам тази история с Козлодуй. Със същата безцеремонност властите навремето приеха исканията на Брюксел да затворим Козлодуй и това ни донесе щети. По същия начин този социален дъмпинг ще въздейства върху хората и доходите им.И приходите в България ще намалеят“, каза бизнесменът.

Събеседници на Василев бяха политолозите Георги Киряков и проф. Антоний Тодоров. Те обсъдиха плюсовете и минусите от отношенията между България и Франция в политически и икономически план.

„До сега всички френски инвестиции у нас са свързани със скандали, докато в Румъния има абсолютна френска инвестиция, например „Рено“. Ние обаче сме спонсор на френската военна индустрия. За това премиерът трябва да наблегне за вкарване на френски инвестиции у нас“, посочи Киряков.

Василев коментира, че един от визможните сектори за икономическо сътрудничество е хранително-вкусовата промишленост, като посочи, че във Франция земята за произвеждане на био-храни е 5%, в България е 50%.

Гостите в студиото коментираха и нещата, които се чуха след края на изказванията на двамата президенти. Проф. Антоний Тодоров каза, че е усетил съгласие и нито една от страните не е нарушила добрия тон. „Краят на речта на Макрон бе намек, че нещата в Европейския съюз може да се случват и без Полша. Дали това е реверанс към България и Румъния предстои да видим. А за директивата за командированите работници ще трябва да се търси компромис“, коментира той.

Георги Киряков обясни, че Франция е показала на целия свят,че има един дневен ред, който Макрон ще направи всичко, за да го изпълни.

Бизнесменът Васил Василев обясни, че „темата за командированите работници е само нищожна част от това, което би представлявало българо-френското сътрудничество в областта на сигурността.

Още от КОД 11-13, вижте ТУК

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  …като Форсмажорът (който Се видя от/в току-що свършилият дебрифинг Макрон-Радев) :
  – Макрон – изказва Всичко което Идва от Франция, и се Очаква от България
  – Радев – Нонстоп преповтаря какво ‘управлението’ на ‘наште’ Иска от Франция/ЕС.

  ***********
  Перфектно посрещане. Перфектни впечатления ВечеИзказани от Брижит&Еманюел.
  (Chapeau !, на Варненци/киа И на Балчиклии(ки) )

 2. Дървосекачът

  …а Имайки предвид ТоталноПубличното Нонстоп отразяване на Всичко от визитата в Румъния – има СамоЕдна алтернатива :
  – или просто Франция няма ГрамДоверие на ‘наште’
  – или ‘наште’ Целево избутахаВстрани/НЕ-отразиха (досега….което Ако добавим и Бясното Повсеместно Инсинуиране из ‘нашто’Пеевскизирано ‘инфо’ пространство – Е Опасно)