четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво охлажда амбициите на германските инвеститори у нас

Какво охлажда амбициите на германските инвеститори у нас

Германия е стратегически важен партньор на България в икономическо отношение, а търговията се движи от рекорд към рекорд, като само за миналата година има 6.7% нарастване до 6,3 млрд. евро. При инвестициите обаче не е точно така, макар че има леко раздвижване и вече се дават държавни гаранции за германските компаниите, които идват на българския пазар.

Въпреки предимствата на пазара ни обаче, редица проблеми стоят на пътя и охлаждат амбициите на германския бизнес у нас, коментира в еМисия България д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Според ежегодното им проучване, представено преди два дни и сравняващо 16 страни в Източна и Централна Европа, България е първа по цена на труда и на последно място по правна сигурност и ниво на образование и квалификация на работната ръка.

Ниската данъчната тежест, членството в ЕС, географското положение са предимства, на които по думите на експерта се противопоставят проблемите в съдебната система, корупцията и неефективната публична администрация.

Василев припомни, че в началото на годината 10 смесени камари изпратиха писмо до премиера относно нуждата от съдебна реформа. Отговориха ни бързо, бяхме поканени в Министерския съвет, дискутирахме, но и досега не виждаме резултати, казва той. Според него законодателството ни не е лошо – просто прилагането му куца.

Д-р Василев смята, че германските компании в България предлагат заплащане над средното за българския пазар на квалифицираните кадри.

Бихме искали обаче да приложим у нас характеристиките на дуалното професионално обучение от германската система, с цел да намалее младежката безработица и бизнесът да поеме отговорност, казва още той. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …