понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво ни чака на фестивала за традиционна и модерна японска култура Aniventure

Какво ни чака на фестивала за традиционна и модерна японска култура Aniventure

Aniventure е ежегоден фестивал за традиционна и модерна японска култура. В рамките на два дни той събира българските почитатели на японската анимация – аниме, манга комикси, конзолни и компютърни игри и бойни изкуства, както и предоставя поле за изява на млади таланти в областта на изобразителното изкуство, изработката на костюми и аксесоари, театралната сцена, видеомонтажа и ефектите.

Колегата ни Деница Димитрова се срещна с един от организаторите и председател на клуб „Никана“ – Ани Иванова, за да разбере какво да очакваме на 11-ото му издание този уикенд.

Тя разговаря и с двама косплейъри – хора, които изработват сами костюми и се дегизират като любимите си герои от японската анимация, комикси и игри.

Възможност да покажат ръчно изработени костюми, да поиграят на различни игри в голямата гейминг зона, да се насладят на традиционно японско облекло, да вземат участие в разнообразни работилници, посветени на традиционни и съвременни японски изкуства, както и в конкурси с голям награден фонд, обещава на феновете Иванова.

По думите ѝ тази година фестивалът ще бъде много по-голям и по-хубав, а основните посетители са между 14 и 30 години.

На събитието ще гостуват четирима световнозивестни косплейъри, но според Иванова у нас също имаме вече много добри, които бързо се учат от опита на чуждите професионалисти.

Косплейът е разпространен вече в целия свят, той много е атрактивен, тъй като е начин да избягаш от ежедневието и да се въплътиш поне за малко в любим герой, обяснява тя.

Звезда на събитието ще бъде и българинът Александър Малеев, който емигрира в САЩ през 1999 г. и сега е сред най-добрите художници на комиски. Вижте кой е той в репортажа след разговора:

Интервюто с Александър Малеев е предоставено на Би Ай Ти от посолството на САЩ в България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …