сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Какво (не) знаем за постиженията на българските жени

Какво (не) знаем за постиженията на българските жени

В сряда след тайна акция София осъмна със седем нови паметника на жени, които по-късно бяха осиновени от ключови институции и галерии. Инициативата бе част от кампанията на Българския хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) – „Паметни жени“, чието начало бе дадено на 1 март.

„Кампанията започна от идеята да припомним на обществото какво всъщност означава 8 март. Това е Международен ден за признание на икономическите, обществени и политически постижения на жените. Това е ден, който за първи път е отбелязан през 1909 г. Самият ден е свързан с протестна акция на жени, работнички в САЩ, които са искали по-високи заплати и да се подобрят условията на труда. Съответно този ден е свързан с извоюване на редица права и виждаме, че в обществото малко се знае за тези жени в България от нашата история, които са имали сериозен принос за движението за равноправие в България като достъп до средно и висше образование, за упражняване на професии, за гласуване, за правото да бъдат избирани в парламента. Искахме да припомним кои са тези жени, както и кои са пионерките – жените, проправили пътя в редица области“, обясни една от ораганизаторките на кампанията Светла Баева от БХК.

„Вчерашната акция пък е свързана именно с това, че няма паметници на жени в София. Основната цел на акцията с временните паметници беше да информираме обществото относно факта, че в София няма нито един паметник, посветен на жена, историческа личност и че по-малко от 6% от всички мемориални обекти са всъщност на жени“, посочи още Баева.

Тя изтъкна, че желанието на организаторите е да се постави началото на развиване на концепция, която включва в колективната ни памет видни жени с техните постижения, а те да се виждат в градското пространство.

Липсата на видимост на тези жени и техните постижения засилва, за съжаление, погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на нашето общество, каза още Светла Баева.

Автор на скулптурите, с които се събуди София, пък е артистката и дизайнер Ирина Томова – Ерка. Тя се се включва в инициативата с арт инсталацията, която представлява неин автопортрет.

Тя искаше да застане с лицето си и позиция пред обществото, че всъщност трябва да се извоюва място и в градското пространстово за жените и да се покаже, че ролята на жената в развитието на обществото е също толкова важна, обясни Баева.

Паметниците са приютени от литературен клуб „Перото“, Националната библиотека, Столичната библиотека, Българската национална телевизия, центъра за култура и дебат „Червената къща“, Софийския университет и галерия „Кредо бонум“. Те могат да се видят в следващите две седмици.

А какво (не) знаем за постиженията на българските жени – вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …