четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво е значението от откриването на гравитационните вълни

Какво е значението от откриването на гравитационните вълни

Американски учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, предсказано преди близо век от Алберт Айнщайн. Според експерти откритието представлява нова ера за астрономията и може да даде яснота дори за Големия взрив.

Какво представляват гравитационните вълни и защо откритието би могло да промени изцяло физиката и астрономията обясни д-р Никола Петров, директор на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.

„Наистина откритието е от огромно значение за нашата цивилизация, защото ние по никакъв начин досега не можем да разберем как работят черните дупки – как се формират, какво се случва в тях. Законите, които познаваме, не са приложими за черните дупки, т.е. ние не познаваме цял дял от физиката“, коментира експертът.

„Ако, например, се научим как да овладеем енергията на гравитационните вълни, дали пък това не означава, че можем да управляваме телата в космическото пространство. Може би това е един от начините, по които можем да се предпазим от заплашващи Земята с удар астероиди и комети. Единственият проблем на човека да пътува дълго във времето в космоса е липсата на гравитацията, а може би ще се научим как да я създаваме. Макар че въпросът кой е носителят, елементарната частица на гравитацията, остава отворен, то така или иначе остава грандиозно да можем да овладеем тази сила. Това всъщност е била мечтата на Айнщайн“, добави д-р Петров.

„Не можем да си дадем отговор на въпроса какво ще се случи с еволюцията на вселената – дали ще продължи се разширява до безкрай, дали ще се свие, дали пулсира, дали изобщо е една или живеем в свят на мултивселени. Но благодарение на гравитационните вълни ще можем да обясняваме много явления, които няма как да обясним сега. Това означава, че ще опознаем вселената много по-добре“, подчерта той.

„Астрономията и науката вървят с главозамайващи темпове. Ние много скоро ще бъдем в състояние да наблюдаваме най-ранни етапи от еволюцията на нашата вселена“, прогнозира още експертът.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …