понеделник , 18 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Какво е Винг Чун – разказва гуруто на самоотбраната Емин Бозтепе

Какво е Винг Чун – разказва гуруто на самоотбраната Емин Бозтепе

Ако сте почитатели на бойните изкуства, то няма как да не сте чували за Емин Бозтепе. Той е легенда в бойния спорт, като от ученик, който често е принуден да се бие на улицата, бързо се превръща в един от най-добрите преподаватели по самоотбрана.

През 1988 г. Бозтепе е избран за боец на годината, а освен това участва и в редица филми, свързани с бойните спортове. В своето професионално преподаване се съсредоточава основно върху 2 изкуства – винг чун и ескрима.

„Преподавам винг чун толкова много години. Всъщност се занимавам с бойно изкуство от 41 години вече и реших да отворя ЕБМАС (или т.н. система за бойни изкуства на Емин Бозтепе) още през 2001 г. Вече имаме клонове в над 50 страни по целия свят, като, разбира се, България е много важна за мен. Моят приятел Дими ръководи школата тук, като за нас най-важното нещо е жените, както и не толкова силните физически хора, да се научат да се защитават“, призна Емин Бозтепе.

„ЕБМАС организацията преподаваме в нея 2 бойни изкуства, т.е. под шапката на 2 бойни изкуства сме – едното е вин чун, а другото е ескрима. Това са 2 различни бойни изкуства, но със едни много близки общи принципи. Едното е филипинско бойно изкуство – ескрима, а другото е китайско бойно изкуство. Ползва ескрима за работа със оръжия, то е било измислено за работа с мачете и ножове, а ние ползваме пръчки палки и други средства ударни за самозащита, а вин чун пък е бойно изкуство, измислено в Китай преди повече от 300 г.“, разказа Димитър Попов, който е преподавател от 15 години.

„Моята лична мотивация е самоусъвършенстването. Т.е. чрез това бойно изкуство се усъвършенствам и се чувствам по-добре, развивам качества във себе си от всякакъв род и от всякакъв характер. Това ми доставя удоволствие, това ме кара да се чувствам жив, здрав, във форма и същата мотивация е преподавайки на моите ученици. Това за мен е най-важното“, призна още той.

Вижте също

Криза в Испания: Лопетеги уволнен, Йеро поема „Ла Фурия“

Ден преди началото на Мондиал 2018 в Русия – Испанската футболна федерация уволни селекционера Хулен …