сряда , 22 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Какво е състоянието на децата-бежанци – нарастваща вълна от агресия, депресия и самоубийства

Какво е състоянието на децата-бежанци – нарастваща вълна от агресия, депресия и самоубийства

Преди броени дни излезе доклад на организацията „Save the children“, който документира влиянието на бежанското споразумение между ЕС и Турция по въпросите на психичното здраве на децата-бежанци на гръцките острови.

В доклада се разкрива нарастваща вълна от агресия, депресия и самоубийства сред деца и младежи бежанци на гръцките острови.

„В момента има около 5 хиляди деца на гръцките острови. Мнозинството са от Сирия и Афганистан, между 12 и 18 години. Виждаме един провал на бюрокрацията при много от техните случаи. Много хора от уязвимите общности са изключени от емигрантското споразумение“ – смята Имад Аон от организацията.

6 години война изгониха от домовете им 6 милиона сирийски деца, които според данни на УНИЦЕФ разчитат на хуманитарна помощ. Тези деца носят последиците от липсата на родителска и институционална грижа, което рефлектира на физическото и психично здраве.

Гърция е една от държавите, която понесе най-силно бежанската вълна и сирийските деца там за съжаление не получават нужната помощ. Според доклада на „Save the children“ агресията и опитите за самоубийства сред децата нарастват.

Защо това е така обяснява психоложката Калина Йорданова:

„Проблемът е в това, доколко родителите могат да регистрират нуждата на детето от психологическа услуга. Когато условията на живот са драматични, психологическата подкрепа не изглежда най-важното нещо.

А когато няма превод, децата не могат да се впишат в училищната програма, защото нищо не разбират.

Няма универсални отговори на тези въпроси, но дългосрочните ефекти върху тях са особено сериозни“ – заключава психоложката.

Какво още сподели Калина Йорданова, вижте в следващото видео:

Вижте също

Украинският политолог Евгений Магда за хибридната агресия в света и какво реално иска да направи Русия с Европейския съюз

В контекста на напрежението между ЕС и Турция, сигурността на Европа и Балканите – Българският …

Един коментар

 1. Какво е състоянието на децата-бежанци, незаконно.

  Говорите за „деца“ между 12 и 17 години, в затворени комплекси, и главното им оплакване е, че не ги пускат…

  Откъде си намират наркотици тогава?

  Нали нямат пари нямат възможност въобще да напускат комплексите… КОЕ ДЕТЕ ПОЛЗВА НАРКОТИЦИ?!?

  Освен това.

  https://www.thesun.co.uk/news/2030373/migrant-foster-mum-reveals-her-horror-at-discovering-12-year-old-refugee-in-her-care-is-actually-a-21-year-old-jihadi/