сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво е отчетност и знаем ли как да я търсим – политологът Гергана Радойкова

Какво е отчетност и знаем ли как да я търсим – политологът Гергана Радойкова

Какво е отчетност и как се отчитат институциите в ЕС – това обясни в студиото на еМисия България политологът Гергана Радойкова, която от шест години насам изследва темата. Тя е автор и на труд, озаглавен „Отчетност на институциите на ЕС”.

По думите й има много школи и дефиниции за термина, но тя е избрала следното значение: отчетността е социален механизъм, в който от едната страна са европейските институции, а от другата – гражданите. Отчетност има тогава, когато институциите информират последните за всяко свое решение, получават обратна връзка и носят последствията от оценката на упълномощилите ги граждани.

„В България, според мен, все още няма разбиране, че нещата, които се случват в европейските институции, ни засягат пряко. Те все още се възприемат като външни институции, част от външна политика.

Много често като кажем „ЕС“, първата ни асоциация е с еврофондовете, после с доклада на ЕК за правосъдието, или просто с повечето възможности за реализация навън, а това изобщо не е достатъчно“, коментира Радойкова.

По думите й е много важно отсрещната страна – гражданското общество, само активно да изисква отчетност, яснота и информираност.

Радойкова попита до каква степен, например, сме наясно с работата, която вършат собствените ни евродепутати, избрани с нашия глас. „Изследването ми показа, че голяма част от евродепутатите ни се отчитат, но дори и собствените ми студенти ми казват – не мога да чета цели 60 страници доклад“.

Според политолога най-непознатите за гражданите европейски институции са ЕК и Съветът на ЕС, които си поделят изпълнителните правомощия.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …