понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво е „Даряващият вторник“, или за смисъла от дарителството

Какво е „Даряващият вторник“, или за смисъла от дарителството

Какво е „Даряващият вторник“? Инициативата стартира през 2012 г. с една проста цел – хора и организации да концентрират усилия в един ден и да дарят и върнат на общността по нещо обратно, след лудото пазаруване на „Черния петък“.

Така през 2015 г. само онлайн за различни каузи са събрани 116 млн. долара. Компании и организации като Microsoft, Mashable, Google, UNICEF, Cisco, PayPal и много други се включват редовно по различен начин.

Повече за инициативата и как тя може да бъде реализирана в България разказа изпълнителният директор на „Образование без раници“ Розалина Лъскова. По думите й, самата инициатива е глобална, но се захранва и набира скорост предимно през социалните мрежи. Събрани са над 160 млн. долара, според статистиката.

„По света това е повод да се дари нещо след лудото пазаруване в последните дни – може да бъдат средства, дарено време или внимание. Има и семейни и междуличностни инициативи до големи дарителски кампании“, добави Лъскова.

Тя посочи, че всеки, който утре реши да направи дарение, то ще получи бонус от 50% отгоре, благодарение на фондация „Мелинда и Бил Гейтс“. Лъскова добави, че проектът, в който участва, може да бъде намерен и финансиран на платформата GlobalGiving.

Khan Academy е световна платформа за безплатно образование и Лъскова обясни, че целта е тя да се развие и у нас.

„10 000 долара успяхме да съберем през март. Около 2000 образователни видеоклипове са преведени на български от общо 8000 видеа, около 200 са озвучени на български език. Има интерактивни занимания, както и възможност родителите да следят статистика за прогреса на децата и да им помагат“, коментира още Лъскова.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …