неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво е „български градинар“ в Унгария

Какво е „български градинар“ в Унгария

Българската общност в Унгария е малка и компактна и наброява не повече от 5000, главно в големите градове.

За нея разказа Светла Кьосева, която живее повече от 30 години в страната. Тя е един от основателите на списанието на българите в Унгария „Хемус”, а по-късно и негов главен редактор. Освен това е изтъкнат преводач на унгарска литература и работи като директор на Българското училище за роден език в Будапеща.

Общността ни в Унгария е с корени още от края на 19 и началото на 20 век, когато там масово се заселват български градинари. Именно те имат огромна заслуга за положителното отношение на унгарците към нас, а понятието „български градинар“ се е превърнало в нарицателно за вид организация на тази работа.

Според Кьосева макар и малко, има и нова имиграция, а младите българи са добре поставени и работят в големи фирми.

Унгарската държава пък осигурява културна автономия на малцинствата, като през последните години общността е създала театър, танцови състави, изследователски институт, галерия.

„Все пак би било пресилено да се каже, че има голям интерес към българската литература в Унгария. Няма и достатъчно подкрепа от българската страна под формата на субсидии, както това прави унгарската държава“, казва тя.

Кьосева е и директор на Българското училище за роден език в Будапеща. Тя разказа за неговата история, която датира от 1918 г. Неделното училище в момента е част от унгарската образователна система. „През 2004 г. почнахме с 25 деца, а днес те са над 100, имаме филиали и в съседни селища“.

Задължителен предмет, освен българския език и литература, е и т.нар. „народознание“.

В края на миналата година Кьосева е получила и унгарска държавна награда „За националностите”, най-голямата държавна награда в живота на националните малцинства. „Най-голямата ми радост е, че за нея съм предложена от колегите си, с които работя всеки ден“ казва тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …