сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво договориха Великобритания и ЕС

Какво договориха Великобритания и ЕС

Великобритания и ЕС се договориха за неща, за които премиерът Дейвид Камерън настояваше от няколко месеца, с известни отстъпки и от двете страни.

Това заяви директно от Лондон журналистът Коста Стефанов в предаването еМисия България на Би Ай Ти.

„Основното, според мен, бе договореността за детските надбавки на деца, които живеят извън Великобритания. Те ще бъдат изплащани според нивото на живот в съответната страна, т.е. ако един българин отиде на Острова и има 3 деца, които остават в България, то той ще получава надбавки според стандарта на България. Това се отнася най-вече за поляците, които имат много деца, останали да живеят в Полша“, посочи Стефанов.

„Другият въпрос, който бе договорен, е за социалните добавки за мигрантите, които идват във Великобритания. През първите 4 години те няма да получават никакви. През това време данъчните им облекчения ще се увеличават, когато те допринасят към хазната на Обединеното кралство“, заяви той.

„Хората, които идват във Великобритания след референдума, няма да имат право да получават абсолютно никакви помощи за първите 3 месеца, ако си търсят работа. Ако не успеят да си намерят работа за 6 месеца, ще трябва да напуснат страната“, допълни журналистът.

Той бе категоричен, че договореностите ще влязат в сила след провеждането на референдума за излизането на Великобритания от ЕС през юни.

„Камерън излезе с гордо вдигната глава от преговорите, но снощи му бе нанесен много тежък удар, защото кметът на Лондон Борис Джонсън, който е един от най-популярните политици и също е консерватор, заяви, че ще работи срещу премиера и срещу оставането на страната в ЕС“, обобщи Коста Стефанов.

По думите му е било важно за позицията на Камерън за оставането на Великобритания в ЕС да получи подкрепата на Джонсън и на вътрешния министър Тереза Мей, които са другите двама най-популярни политици на Острова.

Той допълни, че медиите оценяват положително постигнатото споразумение, но според по-десните единственият начин да бъде ограничена миграцията от други стани от ЕС е Великобритания да напусне съюза.

„Да не забравяме обаче, че шотландците казаха, че ако Великобритания излезе от ЕС, те ще проведат втори референдум за независимост, което означава, че на практика Великобритания може да се разпадне“, заключи Коста Стефанов.

2

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …