неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво да работят лидерите на ЕК и има ли за тях кариера след Брюксел?

Какво да работят лидерите на ЕК и има ли за тях кариера след Брюксел?

Новината, че бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу ще започне работа като съветник на американската инвестиционна банка Goldman Sachs в Лондон, предизвика разгорещени коментари и критики. Правителството на Франция дори призова Барозу да не приема работата в банката.

Случаят беше повод отново да бъде поставен въпросът дали е етично бившите членове и председатели на Европейската комисия да продължават кариерата си в частния бизнес. Проблемът не е законов, а чисто етичен, но практиката не е необичайна. Темата коментира в предаването еМисия България преподавателят по право на Европейския съюз Христо Христев.

„Мнението на повечето наблюдатели е, че Барозу не бе особено ефективен председател на ЕК. Използваше „дрехите“ на комисията, без да успее да бъде на висотата на поста и без да може да се справи реално с кризите“, коментира Христо Христев.

Българският еврокомисар Меглена Кунева също работи известно време в частния сектор след като освободи поста в ЕК.
Рой Дженкинс (председател на ЕК от 1977 до 1981 г.) остава да работи в обществения сектор. Жак Делор пък е единственият с два мандата като председател на ЕК (от 1988 до 1995 г.) Друга популярна фигура от Брюксел е Романо Проди.

„През цялото време на своя ангажимент той остана чужд на цялата тази институционална среда. Бил е основно университетски преподавател, до последно остава и в политиката доста чужд и външен субект. Тази му същност маркира и работата му като председател на ЕК“, коментира Христо Христев и добави, че без съмнение Проди има значим принос за работата на комисията.

Вижте подробности и за останалите председатели на ЕК и какво работят те след кариерата в Брюксел в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …