четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в 27-членен формат в залата на Хорациите и Куриациите в сградата на Капитолия, където е подписано историческото споразумение, съставено от два договора. Това ще стане в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, която реши да задейства процедурата по отделяне на страната ѝ от европейския блок четири дни след датата на годишнината.

„На срещата се очаква да се обсъди прословутата тема за Европа на различни скорости. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи бяла книга с пет сценария за развитие на ЕС след Брекзит, като някои от тях предвиждат развитието на Европа на различни скорости“, коментира международният редактор на Би Ай Ти Драгомира Капитанова.

По думите ѝ се очаква разгорещен дебат, защото Вишеградската четворка и страните от Централна и Източна Европа, в това число и България, са твърдо против  развитие на Европа на различни скорости, а Франция, Германия, Италия и Испания са твърди привърженици на подобно развитие на ЕС.

Идеята на Римските договори е възстановяване на Европа след Втората световна война, когато 6 страни – Франция, Италия, Западна Германия и Бенелюкс, решават да поставят основата на единна европейска общност, отбеляза Драгомира Капитанова.

Интересно е, че преди 60 години представителите на шестте страни са подписали бели страници, тъй като организаторите на церемонията не успели да напечатат текстовете навреме.

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …