събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво би загубила Франция при евентуален Брекзит – коментар на икономиста Веселина Гарело

Какво би загубила Франция при евентуален Брекзит – коментар на икономиста Веселина Гарело

Според симулациите на МВФ, при евентуален Брекзит Франция би загубила между 0.2 и 0.4 на сто от растежа на своя БВП, което е доста обезпокоително, тъй като това се равнява на почти половината от годишния растеж на икономиката й. Излизането на Великобритания от ЕС би могло да повлияе и на лихвените й проценти.

Това предупреди в еМисия България икономистът Веселина Гарело, която живее във Франция – страната, чиято икономика е най-силно обвързана с британската.

Според експерта икономическото положение на Франция е много сложно и тя е една от държавите, които имат най-много да губят.

Около 10 на сто от износа на Франция отива във Великобритания и мисля, че дори при евентуален Брекзит, тези договори за свободна търговия ще бъдат договорени на национално равнище, но има опасност това да отнеме доста време, посочва икономистът.

Гарело цитира и последни социологически проучвания сред френските граждани, които сочат, че само 41% са за това Великобритания да остане в ЕС.

Това донякъде се обяснява с едно много силно евроскептично настроение сред французите, подклаждано от крайнодясната партия на Марин Льо Пен, както и от широко разпространеното в страната мнение, че Великобритания играе нечестна игра с европейските си партньори и се съобразява с изисквания и регулации само с оглед на собствените си интереси, като показателна в това отношение е позицията й спрямо Шенген и еврото, коментира тя.

Друга конфликтна точка между двете страни по думите й са отношенията във връзка с миграцията, като е възможно в град като Кале, който от няколко години се е превърнал в база на нелегални имигранти с крайна дестинация Великобритания, френските власти да спрат да играят досегашната си роля на буфер.

Коментира се и броят на французите, които живеят на Острова – между 200 и 300 хил., като притесненията на френската диаспора са, че ще има много по-големи трудности с уреждането на статута си и с придвижването.

Коментарите на французите са смесени, всъщност дори са доста дистанцирани – може би поради напрегнатото положение в момента – със социалните протести и стачки в страната на фона на Eвропейското първенство по футбол, посочва оше Веселина Гарело. Гледайте целия разговор с нея:

В оставащите дни до референдума кампаниите на двата лагера на Острова стават все по-необичайни – като например демонстрацията с лодки по река Темза, която стана популярна като „битката за Темза“. Вижте още от „забавната“ страна около Брекзит в репортажа:

Междувременно британските служители в институциите на Общността усещат несигурност за своите длъжности. Като предпазна мярка, някои обмислят да придобият и второ гражданство с цел да могат да запазят работата и правата си при евентуален изход на страната от ЕС:

В навечерието на референдума председателят на Европейския съвет Доналд Туск също отправи директен призив към гражданите на Великобритания да гласуват за оставане на 23 юни:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …