неделя , 22 юли 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Какви са условията да получите американска пенсия, ако сте се върнали в България?

Какви са условията да получите американска пенсия, ако сте се върнали в България?

Много българи, които работят в Америка, възнамеряват един ден, когато се пенсионират, да се върнат обратно в родината. Какви са условията за получаване на американска пенсия провери репортерът ни Елена Хотинова.

Има три важни условия – човек да е навършил пенсионна възраст, да има най-малко 10 години трудов стаж и да е американски гражданин или притежател на зелена карта.

В Америка най-рано човек може да се пенсионира на 62 години, но ще получи 30% по-малка пенсия. До 70-годишна възраст пенсията се индексира. Специалистите препоръчват да се пенсионираме възможно по-късно, защото всяка година е 8% повече. За съжаление, годините на работа в България не могат да се прехвърлят към стажа в Америка.

И трето условие – гражданство или постоянно местожителство за притежателите на зелени карти.

Хората в САЩ с 35 години трудов стаж получават средно $1,300 на месец. За 2017 г. максималната пенсия е $2,687.

В Америка има много българи, които нямат легален статут и работят с данъчен номер, но тези години също могат да им се начислят към трудовия стаж, небходим за пенсия. Изискването е след като си сменят имиграционния статут и получат социално-осигурителен номер, да си платят всички данъци.

Вижте също

След срещата Борисов Рубин: САЩ ни подкрепиха за Западните Балкани

Американският посланик Ерик Рубин подкрепя идеята на българското правителство за подобряване свързаността на Зпадните Балкани. …

Един коментар

  1. Кунчо Кунчев

    Това са условията да получиш пенсия в САЩ. Тази пенсия може да се изплаща в почти всички страни в света.