понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Какви са евентуалните сценариите след референдума във Великобритания

Какви са евентуалните сценариите след референдума във Великобритания

На 23 юни британците ще трябва да решат  дали бъдещето на Великобритания е в Европейския съюз или извън него.

Какви са евентуалните сценариите след референдума и какво е значението му за българската общност на Острова, както и ще доведе ли до трусове в ЕС – коментираха сънародникът ни Емил Русанов, издател на в. „Будилникь“ в Лондон, и политологът Владимир Шопов в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

„Евентуален Брекзит ще се отрази както на Великобритания, така и на Европейския съюз, на целия свят. Ще се отрази негативно и на българската общност. Но на британците ще се отрази повече, отколкото на нас, защото ние сме българи и имаме къде да се приберем, имаме къде да живеем“, подчерта инж. Емил Русанов във включване по скайп от Лондон.

По думите му опасения в българската общност има, но британците едва ли биха изгубили прагматичността си и биха гласували за излизане от ЕС.

„Според мен Великобритания ще остане в Европейския съюз, защото мнението на британците е изцяло базирано на икономически принцип. Евентуален Брекзит носи сътресение, което не е добре за бизнеса, икономиката и финасите.  99% от хората във Великобритания не са собственици на жилища, всеки изплаща жилище. Британците още помнят болката от кризата от 2008 г. и ще бъде за мен невероятно да излязат от ЕС, защото това ще им донесе повторна болка и то от самопричинена криза“, коментира Русанов.

Той посочи още, че играта на премиера Дейвид Камерън му е „изиграла лоша шега“.

„За да се противопостави на известността на Найджъл Фараж, тръгна с тази стратегия, но едва ли е очкавал да има изравнение на мненията за оставане или излизане. Но в крайна сметка излизане няма да има“, категоричен е сънародникът ни.

„Аз също бих казал, че е по-вероятно оставане на страната в ЕС“, каза на свой ред политологът Владимир Шопов.

„Моето усещане е, че трагичната смърт на депутата от Лейбъристката партия Джо Кокс много рязко промени цялостната атмосфера и ниво на разговор. Мисля, че духът на кампанията вървеше изцяло срещу тази част от политиците, които са за оставане. Емоцията в кампанията е на страната на тези, които искат да напуснат. Ако погледнете слоганите – да си върнем контрола, да започнем отново да управляваме собствения си живот, т.е. като интонация тя импонира много повече на ситуацията, в която се намират голяма част от хората, които искат да гласуват за напускане. Защото това са хора, които се чувстват объркани, чувстват са заплашени от емиграцията и сега на тях им се предлага утопична възможност“, коментира Шопов.

Според него в последните месеци кампанията не се е случила като спокоен разговор, който да се води с аргументи.

„Дейвид Камерън мислеше, че с референдума ще овладее атаката на Найджъл Фараж“, отбеляза политопогът.

По думите му не е реалистично да се очкава вълна от подобни референдуми в други европейски страни след 23 юни. Той обаче е категоричен, че независимо от резултата на рефеерендума трябва да се проведат разговорите защо въобще се стига до него.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …

Един коментар

  1. Манол Берберов

    Доста слаби събеседници се канят в ‘Прозорец’ напоследък. Водещият започна често да взима позиции. Май е време или за смяна на водещите, или за смяна на редактори/продуценти.