петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какви филми гледат българските телевизионни зрители

Какви филми гледат българските телевизионни зрители

Какви филми гледат българските телевизионни зрители – това е темата на последното проучване на докторанти от ФЖМК към СУ, което обхваща периода 2010 – 2015 г.

Подробности за резултатите от него в еМисия България разказа д-р Жана Попова, преподавател във факултета, експерт в сферата на електронните медии и тв жанровете и ръководител на изследването.

Тя обобщи, че в този петгодишен период се наблюдават страшно много промени и трудно може да се даде еднозначен отговор за предпочитанията на аудиторията.

Първото, което направихме, бе да отделим серийните филми от останалата част от филмовата програма, за да изясним къде са повторенията, къде е онова, което преминава от един в друг канал, тъй като за нас бе особено интересно как си влияят помеждуи си филмовите програми, отбеляза Попова.

По думите й у нас изключително много се използва формата на филмовите рубрики, като един и същ филм се появява в няколко телевизии под различна шапка.

Бумът на турските сериали също не е отшумял и те имат много сериозно място в програмите на няколко телевизии, посочи Попова, според която техният феномен малко или много е плод на случайност. Тя припомни, че това са и много евтини продукции за телевизиите, в сравнение с направата на едно публицистично предаване, например.

Данните сочат, че след турските и българските сериали, са много популярни също индийските и руските, като голяма част от последните могат да се гледат в партийни и патриотарски тв канали, но също така и в телевизии, свързани с бизнес модели – т.е. няма конкретна ниша за тях.

Що се отнася до американските, те претърпяват изключително големи промени, тъй като след промените в Закона за радио и телевизия се появява полето за платформите – излизат няколко от нишовите кино канали на две от частните национални телевизии и започват изключително силни предложения от страна на играчи на българския пазар, каза още Жана Попова.

Какви са резултатите при младежката аудитория, кои са предпочитаните форми там и как някои филмови канали промениха напълно историята на сериалите – чуйте подробности в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …