четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Каква битка водят жените за правата си в Полша

Каква битка водят жените за правата си в Полша

След протестите, проведени в няколко полски града, получили отзвук в международните медии, полските депутати се отказаха от проектозакона, който предвиждаше почти пълна забрана на абортите.

Защо именно сега ескалира общественото недоволство, каква битка водят жените за своите права в Полша и как ще продължи тях – коментира Кристина Кацпура, член на Европейската асоциация за контрацепция и репродуктивни права и основен защитник на женските права в Полша.

„Ние се борим за репродуктивните права на полските жените от повече от 20 години. През тези години са правени много опити законът да се направи още по-рестриктивен. Успяхме да ги спрем, либеризацията беше невъзможна.  Причината е, че политиците много харесват този компромис и добри отношения с църквата, които всъщност не искат да се вдига шум около този закон“, коментира за Би Ай Ти Кристина Кацпура.

По думите ѝтази битка е продължила твърде дълго и жените са излязли на улиците, защото предложената абсолютната забрана вече се е превърнала в опасна за тяхното здраве и живот.

Цялото интервю с Кристина Кацпура можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …