петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Каква битка водят жените за правата си в Полша
POLAND картинка

Каква битка водят жените за правата си в Полша

След протестите, проведени в няколко полски града, получили отзвук в международните медии, полските депутати се отказаха от проектозакона, който предвиждаше почти пълна забрана на абортите.

Защо именно сега ескалира общественото недоволство, каква битка водят жените за своите права в Полша и как ще продължи тях – коментира Кристина Кацпура, член на Европейската асоциация за контрацепция и репродуктивни права и основен защитник на женските права в Полша.

„Ние се борим за репродуктивните права на полските жените от повече от 20 години. През тези години са правени много опити законът да се направи още по-рестриктивен. Успяхме да ги спрем, либеризацията беше невъзможна.  Причината е, че политиците много харесват този компромис и добри отношения с църквата, които всъщност не искат да се вдига шум около този закон“, коментира за Би Ай Ти Кристина Кацпура.

По думите ѝтази битка е продължила твърде дълго и жените са излязли на улиците, защото предложената абсолютната забрана вече се е превърнала в опасна за тяхното здраве и живот.

Цялото интервю с Кристина Кацпура можете да видите във видеото:

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …