сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Какъв знак даде Макрон с избора на Едуард Филип за премиер

Какъв знак даде Макрон с избора на Едуард Филип за премиер

Новият президент на Франция Еманюел Макрон определи за премиер Едуард Филип – депутат от умереното крило на „Републиканците“. Според анализатори с този ход цели да разшири спектъра на политическата си подкрепа и да отслаби противниците си преди парламентарните избори през юни.

Няколко депутати от социалистичекската партия вече се присъединиха към редиците на президента Макрон. Това направиха и 21 народни представители от „Републиканците“, сред тях знакови за партията фигури и бивши министри. Те дори излязоха с общ призив да се откликне положително на „протегнатата ръка на президента“.

„Назначаването на някой от дясна партия на позицията министър-председател не е изненада за тези, които следят отблизо случващото се. На 6 април Еманюел Макрон говореше за обединение и ново начало. Политическото семейство на Макрон е в левия политически спектър. Като се има предвид, че с общ проект можем да преодолеем старите различия, беше много логично премиерът да е от дясна партия“, заяви Ришар Ферар – главен секретар на движение „Напред“.

Водачът на френската десница Франсоа Бароан се разграничи от колегата си Едуар Филип заради това, че прие предложението на президента Еманюел Макрон да стане премиер. Агенция Ройтерс отбелязва, че партията на Бароан „Републиканците“ е раздирана от противоречия заради възприетата от Макрон тактика на разделяй и владей.

„Уважавам новия министър-председател Едуард Филипе и нямам намерение да казвам нищо за него. В момента той е изправен пред отличителна задача. Трябва да работи четири седмици с временно правителство, чиято единствена цел е да подкрепя кандидати, които не познават, не са избирали, предимно от леви партии и да защитават цели, на които се противопоставят. Това е изключително трудно интелектуално упражнение и той трябва да се опита да разреши този момент на шизофрения“, заяви от своя страна лидерът на „Републиканците“ Франсоа Бароан.
Новото правителството на Франция би трябвало да въплъщава обещаното от Макрон политическо обновление. Очаква се в него да има равно представителство на мъже и жени, както и баланс между дясното и лявото в перспективата на насрочените за юни парламентарни избори.

Сред споменаваните имена има представители на различни части на политическия спектър. Предполага се, че освен министър-председателят, правителството ще включва и други членове на дясната партия „Републиканците“, като бившия министър Брюно льо Мер, който още вечерта след втория тур на президентските избори изрази готовност да работи с Макрон. Очаква се имената на новите министри да бъдат обявени днес в 16 ч. българско време.

„Това означава, че дясното крило е парализирано, защото те си казват, ние имаме министър-председател, който е член на нашето движение. Това означава ли, че трябва да подкрепим Макрон или трябва да сме му опозиция? Това е много добър стратегически ход на Макрон, въпреки че аз не го подкрепям напълно“, коментира Алексис Юсуф.

Вляво министърът на отбраната при вече бившия президент Франсоа Оланд, Жан-Ив льо Дриан, може да е единственият от досегашното правителство, фигуриращ и в новия кабинет. Членовете на социалистическата партия, присъединили се към Макрон, като кмета на Лион Жерар Коломб или народните избраници Ришар Феран и Кристоф Кастанер – стълбове на кампанията на новия държавен глава – вероятно също ще влязат в правителството.

„Смятам, че е хубаво да има приемственост. В момента, всички постоянно повтарят, че имаме нужда да счупим системата и сега виждаме как се заражда една нова система. Това е нещото, което оценявам в политиката на Макрон. И намирам за изключително интересно тази приемственост, надявам се да продължи в същата посока“, посочи Луи Жуно – маркетинг мениджър.

Сред кандидатурите се коментира и Франсоа Байру, водач на центристкото „Демократично движение“ – съюзник на президента. А по-рано Макрон обеща да включи в управлението представители на гражданското общество. Президентът се опитва да убеди бившия телевизионен водещ и уважаван в еко-средите Никола Юло да поеме бъдещо „министерство за екологичен преход“. Колкото до жените в следващия кабинет, възможно е президентът да даде тласък на млади надежди от бизнеса като Астрид Паносян, която е била директор на голяма компания за недвижими имоти, специалистката по комуникации Аксел Тесандие или кинопродуцентката Фредерик Дюма. Очаква се в новото правителство да има наполовина по-малко министри, отколкото в това на Оланд.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …