сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какъв е произходът на тракийското писмо

Какъв е произходът на тракийското писмо

Преди 2 дни, в Малката базилика в Пловдив бе представен за първи път превод на руническо писмо.

Къде са били открити древните символи, как са били разшифровани и и какво е посланието им – разказаха Мила Салахи и Рени Джунова в предаването еМисия България на Би Ай Ти.

Двете изследователки на тракийското писмо отбелязаха, че тракийските и прабългарски руни имат 100% покриваемост.

Те посочиха, че са правени множество опити за разчитането им, но до момента е допускана една основна грешка – да се превежда тракийско писмо чрез гръцки букви.

Мила Салахи и Рени Джунова правят проучването си в рамките на 6 години, като установяват, че за разчитането на тракийското писмо е необходимо да се премине през т.нар. бохарски диалект и албанския език.

„Те са говорели на един език, но на различни диалекти. До момента попаднахме на 3 диалекта“, посочиха те и допълниха, че от тракийското писмо е започнало развитието на писмеността.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

24 коментара

 1. Господин Данев,
  ако обичате потърсете ни на нашата фейсбук страница „Руническите надписи-тайната история“,за да Ви обясним.
  Благодарим предварително!

 2. Станислав Данев

  Поздравления за Мила и Рени!От публикации разбрах ,че двете подготвят книгата“Тракийският език тръгва по света“.Въпросът ми е -Кога ще се появи книгата и кое издателство ще я издаде?А колкото до откритието им-това е епохално откритие,това е исторически принос на двете дами!Най- искрени поздравления и пожелания за успехи.Също така се обръщам към българската общественост с призив да бъде будна,защото враговете ни са много и ще се направят хиляди опити да се дескридетират двете изследователки.Примери от историята ни бол-Ганчо Ценов,Стефан Гайд и много други.Обръщам се към историческата гилдия на БАН-Господа ,посипете главите си с пепел ,разкайте се!веднъж поне бъдете на висотата на името си и подкрепете едно родолюбиво дело-не бъдете българофоби!
  Ако искате отговорете ми на въпроса за книгата на електронния ми адрес.

 3. Изкажете се с истинското си име .

 4. Господин Gadnoto kopile,
  Факта ,че не се изказвате с личното си име е липсата Ви на достойнство,когато плюете криейки се изкажете се с истинското си име.