сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как звучи модерният фолклор, който разплаква българите зад граница

Как звучи модерният фолклор, който разплаква българите зад граница

Етно джаз формация „OUTHENTIC“ преобразява българската фолклорна музика. Живко Василев (кавал, пиано), Райна Василева (вокал) и Виктор Джоргов (китара) придават ново, съвременно звучене на българската фолклорна музика, с която радват българите както в страната, така и зад граница.

„С Виктор бяхме състуденти и в първи курс си свирихме за удоволствие. Райна се включи две години по-късно“, разказа Живко Василев. „Идеята е звученето да бъде познато, за да бъде разпознаваемо, да запазим автентичното, но и да му придадем съвременен вид“, сподели Райна Василева.

За първи път в ефира на Би Ай Ти в предаването еМисия България Живко и Райна показаха новия си албум.

„Ние, младите, сме тези, които трябва да запазят и развият този фолклор и да съхранят наследството“, убедена е Райна Василева, а Живко допълва, че в България формацията свири по клубове и фестивали, но има участия и зад граница. Първоначално смятали, че ще има езикова бариера между тях и чужденците, но с времето са се убедили, че хората усещат музиката и я разбират със сърцата си.

„Когато свирим пред българите в чужбина, те са много чувствителни. На тях им липсва това, което са оставили тук. Нашата музика ги връща към България, ако щете и само духом. Всички знаем, че когато загубиш нещо осъзнаваш колко ценно е то. Българите в чужбина не са го загубили, но са се отдалечили от него. За това докосването до музиката ни става по-чувствително“, разказва Живко Василев.

Чуйте изпълнение от последния албум на формацията и вижте кога ще бъде официалното представяне на последния албум в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …