сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как цветове и форми освежават средата в български училища

Как цветове и форми освежават средата в български училища

Проект, който използва влиянието на цветовете и формите върху човешката психика, се опитва да промени и освежи средата в училищата у нас.

За пилотния проект – в Софийската математическа гимназия, разказа в еМисия България авторът на идеята Албена Тошева.

Тя е дизайнер и терапевт и се е вдъхновила от опита си на о. Бермуда, където живее заедно със съпруга си чужденец, който е и най-големият спонсор на инициативата. Двамата са основатели на асоциацията LightSource.

При подготовката на проекта – от около година и половина насам, Албена е изчела много трудове и изследвания за влиянието на цветовете и образите върху дейността на мозъка, незсъзнаваното и психиката на човека. Тя е убедена, че средата обуславя съзнанието на всеки един от нас.

Тошева разказва, че са избрали СМГ, тъй като децата там са много умни, много натоварени и много учат. Част от учебните кабинети в гимназията вече са облепени с фототапети, създадени от самата дизайнерка.

По думите й повечето от учениците вече споделят, че се чувстват значително по-добре, по-освежени и отпочинали.

„Когато учим, се фокусираме на много късо разстояние и бързо се уморяваме. За да си отпочива, на ума му трябва дълга дестинация, така че повечето ни фототапети са пространствени.

Те използват подходящи за целта цветове – като зеленото например, което е цветът на природата и ни действа успокояващо.

Тематично фототапетите са свързани и с учебния материал по физика, математика и т.н., като присъстват и форми от природата – вълни, гора, планети… Другата част от плакатите са с позитивни утвърждения, изразени в написани с думи послания, които променят светоусещането ни“, обяснява Албена Тошева.

Чуйте какво казват и самите ученици, както и директорът на гимназията:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …