петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как технологиите в правото променят начина на практикуването му

Как технологиите в правото променят начина на практикуването му

На 18 май в София (в „интерпред“ от 9,30 ч.) ще се проведе първата за Югоизточна Европа международна конференция за иновации в правото Legal Edge​. Конференцията се организира от LegalTrek и е предназначена за практикуващи юристи, които се стремят да привнесат технологични иновации в работата на своите кантори или юридически отдели.

За първи път в България ще имаме възможността да видим и как „блокчейн“ технологията се вплита в правния свят.

Подробности за събитието за еМисия България разказаха неговите организатори Валентина Миланова и Александър Гвозден.

Гвозден отбеляза, че финансовата криза от 2008 г. е променила начина, по който правото може да бъде практикувано и по който канторите действат, като съществуват нови бизнес модели и иновации, които допринасят за ефикасността и бързината на услугите. Една от промените засяга начина на пакетиране на юридическите услуги, като днес клиентът не плаща на час, а иска да знае предварително цената на цялата услуга и какво да очаква от нея.

Според Миланова потребителите днес са много по-информирани и технологиите демократизират това тяхно право.

Двамата разказаха и за т.нар. блокчейн технология в правните договори, чиято цел е да даде незабавна сигурност на страните по всеки един договор, като се прави тяхната верификация. Това е особено важно например при продаването на имоти, като е възможно в бъдеще да доведе до отпадане на нуждата от нотариуси при сделките.

Новите технологии не премахнат съдебната система и валидността на договорите, а биха ги направили много по-ефективни, но остава да видим как ще бъдат интегрирани в съществуващите юридически системи, уточниха гостите.

Вижте целия разговор с тях:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …