петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Как спестяват американците и българите в САЩ

Как спестяват американците и българите в САЩ

7 от 10 американци имат по-малко от 1000 долара в банка, показва едно от последните проучвания. Според експерти в сферата, новото поколение като цяло се отнася много безотговорно към парите. Младите хора нямат финансова дисциплина и знание за това как работи системата.

Кредитните карти и алтернативните начини за заплащане правят по-голямо изкушението да изхарчиш повече, макар че нямаш пари в брой.

Не само американците имат проблем със спестяванията, но и нашите сънародници в САЩ. Според Живка, която живее в Америка, ако работиш и имаш желание, можеш да спестиш пари. Наши сънародници смятат, че в САЩ е по-лесно да се спестява. От друга страна обаче липсата на много възможности да похарчиш парите си в България помага на хората да спестяват по-лесно, докато в Америка имигрантите лесно се изкушават с покупки. По-възрастните спестяват повече, а по-младите харчат почти всичките си средства.

„Много хора или влизат в заеми, или дават последните си пари за последен модел телефони“, разказват финансови експерти. Те съветват хората да си направят специална сметка със спестявания за извънреди разходи. Друг безболезнен и лесен начин да спестят средства е да заделят 10% от доходите си всеки месец.

„Всяка седмица да се спестяват пари. Първа седмица – 1 долар, втора седмица – два долара. Така в края на годината ще имате достатъчно пари в сметката за извънредни разходи“, съветват специалистите.

Вижте повече за финансовата култура на българите у нас и зад граница в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …