петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Как социалните мрежи променят предизборните кампании
IZBORI_KAMPANIA картинка 1

Как социалните мрежи променят предизборните кампании

Политическите кампании се възползваха от социалните мрежи. Категорично социалните платформи са основен инструмент в последната кандидат-президентска кампания в САЩ, но началото на този процес започна преди 8 години, в първата кампания на президента Барак Обама, а през 2012 г. той потвърди, че това ще е новият начин, по който да се популяризират политиците и техните идеи.

Това коментира доц. д-р Росен Стоянов, преподавател в Нов български университет, в предаването еМисия България.

По думите му обаче прагматизмът, характерен за американската политика, не допуска харчене на пари просто ей така, а винаги се прогнозира потенциалният ефект от вложението в социалните мрежи.

Събирането на средства за кампания в Съединените щати се осъществява на базата на малко от много хора и именно интернет и дигиталните платформи дадоха възможност за едно бутонче „donate“, а именно всеки да дари и субсидира кампанията с колкото може да си позволи, каза доц. Стоянов.

Той подчерта, че в България нямаме подобен принцип, но пък имаме опит с пращането на есемеси за какви ли не игри, които ни струват определена сума.

„Защо това да не се изпробва, така че да се тества нагласата на българина да бъде деен участник в една кампания“, посочи преподавателят.

Той допълни, че по примера на колегите си от САЩ, българските политици правят опити, но не успяват да постигнат същия ефект със социалните платформи.

„Като че ли у нас е модно да имаш сайт, блог или профил във „Фейсбук“, но за съжаление, остава криворазбрана възможността да ползваш тези инструменти в дигиталната среда. Не един или два скандала минаха през медиите, що се отнася до създаване на профили във „Фейсбук“ за някакви пари или обществени поръчки, така че в нашето общество за пореден път се получава нещо парадоксално. Професията на пиара, лобиста и сега използването на социалните мрежи се очерня или се слага в миманса, може би, защото силните са силни и нямат нужда от подобни съвременни и модерни средства за въздействие“, изтъкна Росен Стоянов.

Вижте повече за това как социалните платформи променят предизборните кампаниии и какво е отражението им върху съвременното общество:

За социалните мрежи и президентските избори в САЩ разказва репортажът на колегата ни Цвете Тюлева от Чикаго:

Вижте също

EMISIQ_GREEK картинка

Аргирис Пападимитропулос: Хубавият филм е този, който всички могат да гледат и разберат

Продължаваме да ви срещаме с интересни режисьори, които гостуваха на „София Филм Фест“. Днес това …