понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Как ще бъде запомнен президентът Плевнелиев – коментар на Евелина Славкова и Любомир Стефанов

Как ще бъде запомнен президентът Плевнелиев – коментар на Евелина Славкова и Любомир Стефанов

В сряда президентът Росен Плевнелиев ще направи последното си официално обръщение към нацията като действащ държавен глава.

Как ще бъде запомнен мандатът му – коментираха в предаването „Жива връзка“ социологът от агенция „Тренд“ Евелина Славкова и политологът и преподавател в НБУ д-р Любомир Стефанов.

„Росен Плевнелиев ще остане още дълго време в съзнанието като противоречив президент. Някак през целия му мандат оставаше впечатление и беше заклеймен, че не е обединител на нацията, а по-скоро я разединява заради много ярките си позиции по важни обществени теми. Ще запомним Росен Плевнелиев и с факта, че на два пъти трябваше да съставя служебни кабинети, а дори имаше възможността за трети служебен кабинет. Той някак изпълни президентската институция със съдържание, макар много хора да не са съгласни с позициите му, той имаше много активна роля. Мандатът му не трябва да се запомни само с острата му реторика по отношение на Русия и силното положителната му спрямо евроатлантическите ценности, които България сподел“, смята Евелина Славкова.

„Смятам, че президентът Плевнелиев ревитализира институцията. При неговия предшественик институцията бе станала символ на доста неприятни неща за българската политика. Президентът Плевнелиев се опита да коригира едностранното залитане на Георги Първанов към Русия със своите по-крайни проеропейски и пронатовски изказвания и категорично успя. Той ще остане в историята и като президентът, инициирал референдум в България, използва правомощията си по Конституция. Факт е, че влезе като неопитен политик, но е факт, че сравнително бързо успя да стане политик и да се държи подобаващо на нивото на президентската институция, а именно като президент на българите“, каза на свой ред Любомир Стефанов.

Според политолога, Росен Плевнелиев е избрал да не се кандидатира за втори мандат заради лични причини, но и заради усещането, че няма достатъчна политическа подкрепа.

„Плевнелиев беше в удобна позиция да има крайна проевропейска реторика, което снемаше отговорността на премиера да заема по-категорична позиция във външно-политически план. Така че той бе удобен и заемаше позицията, която нашите европейски партньори имаха нужда да чуват“, посочи Евелина Славкова.

Според нея, сред основните фактори Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат е и политическата самота и изолация, в която е бил поставен от неговата партия.

Целия разговор със социаолога Евелина Славкова и политолога д-р Любомир Стефанов можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

5 коментара

  1. Христов

    Най-достойният български президент и държавник както Стефан Стамболов.Дълбок поклон от 70 годишен българин!Човек който за разлика от много българи с робски стокхолмски комплекс се противопостави на лъжите на Сибирската мечка.Робският материал не обича достойните хора.

  2. българин

    Най-добрият президент, който България е имала досега. В много трудни моменти, този човек показа че е истински мъж и държавник.

  3. Като полуинтелигентен подлизурко с комсомолски привкус

  4. Dostoen prezident !

  5. Uwajawan , no samo ot dostoyni i inteligentni hora , ostanalite go napadaha bez osnowanie !!!