сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как се възпитава усет към естетиката

Как се възпитава усет към естетиката

През изминалите месеци Би Ай Ти прие за своя кауза опазването на културно-историческото ни наследство. Разказахме ви за сгради в Пловдив и София, които имат своята история и са част от градската среда, но тънат в разруха.

За това как се възпитава усет към естетиката разговаряхме с Елина Нинова. Фотографът разказва чрез снимките си за стари сгради в София и Варна.

Обичам да снима красивите сгради на София, културното наследство и наслагване на пластове в града, което смятам за интригуващо, категорична е тя.

Виждам и красивото, и грозното в сградите в София и Варна, допълни тя.

Макар София да е любимият ѝ град, Нинова обръща обектива си и към Италия, където основно снима две малки градчета – Матера и Алберо Белло.

В еМисия България тя разказа, че макар и много древни градове, сградите им са запазени.

„В България въпросът не е само финансов, а до отношение, защото наистина паметниците на културата нямат нужната защита – всеки може да си прави каквото си иска по фасади, например. Това не се следи, нито санкционира“, подчерта тя.

Тя е категорична, че трябва да се борим за всяка къща, тъй като не са толкова много сградите с красива архитектура, за да можем да си позволим така лесно да се разделяме с тях.

В Италия всичко е по-различно, но и тя е имала своите трудни времена и бедни години, но с повече любов към това, което имаш, както и информация и внимание го е запазила“, каза Нинова и допълни, че трябва да се научим да ценим и пазим.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …