събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Как се ценообразуват автомобилните застраховки в САЩ

Как се ценообразуват автомобилните застраховки в САЩ

Десетки са загинали по пътищата на страната от началото на годината. Дали може да се засили контролът, ако се увеличи цената на автозастраховките?

Как стоят нещата в Америка и в България?

Как се образуват цените на застаховките в едната и другата страна?

Всичко, което трябва да знаете за автомобилните застраховки в двете страни, можете да научите от следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

 1. Никола Михов

  ЗАСТРАХОВКИ ?! – днес задължителен/заповядан начин на живот. Това ни е наложено от хората в този бизнес.
  Спомнете си или научете, при какви обстоятелства и кои основаха първата застрахователна компания ЛОЙД в Лондон? Спомнете си кои станаха засрахователи и как „застраховаха“ в Б-ия след 1989 г.?
  Без кола днес живота е невъзможен. ЗАКОНА задължава всеки да има автомобилна застраховка. Иначе санкциите са смазващи. Застрахователите нямат проблем с набавяне на клиенти- те им се „сервират“ от Закона т.е. няма конкуренция между застрахователите за привличане на клиенти с добри оферти. Това е в РАЗРЕЗ С ПРИНЦИПА НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА! Единствена политика на застрахователните компании, днес, е ПОСТОЯННО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ. На всеки 6 месеца застраховките набъбват с 10-15% от предходната база при непроменени условия. Така след 2-3 години цената става двойна. Вместо да имате намаление, защото колата ви старее и цената й пада клиента има… ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНАТА ?! Не дай Боже да имате някаква глоба от Пътна полиция. Тогава застраховката отскача до Небето.
  Мотивите са КОМЕРСИАЛИЗЪМ, СВРЪХПЕЧАЛБИ. Прозират лесно. Вижте какви сгради имат, с какъв лукс са обградени, какви заплати и премии си образуват. Обеснения, ако ги получиш, са бла-бла, или както спора кой е пръв :яйцето или кокошката, КЛАСИЧЕСКИ ПРИМЕР ЗА ПЪЛНА СХОЛАСТИКА.
  Клиента и застрахователа са бизнеснес партньори т.е. равнопоставени и отношенията им ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧАВАТ САМО ДО ПРОДАВАНЕ И КУПУВАНЕ НА ЗАСТРАХОВКА ПРИ ВЗАИМНО ДОГОВОРЕНИ УСЛОВИЯ. ДА, НО НЕ!! На всеки 6 месеца ВИ СЕ ЗАПОВЯДВА :ПЛАТЕТЕ СУМАТА….. ( задължително по-голяма от предишната) В СРОК ДО ….
  Не зная правно основание застрахователите да могат ви проучват, да определят, че несемейните са по-лоши/рискови от семейните, че ако кредитната ви история не е перфектна трябва да плащате повече, че ако сте млад сте рисков, защото сте млад, че ако сте на 74 г. сте рисков, защото сега пък сте стар, че ако….не знам си какво още… И затова да ви наказват С ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ!! т.е. моят бизнес партньр да има право .. ДА МЕ НАКАЗВА?!
  Логично се налага въпроса : След като застрахователите искат всички да са семейни, с перфектна кредитна история, да не са нито млади нито стари,,..и не знам,какво още, ЗАЩО НЕ ГИ ИГНОРИРАТ? Няма такова нещо! ДОБРЕ СА ДОШЛИ СЛЕД КАТО ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ. Е, след като плащат повече това ще ги накара ли да станат семейни, младите по-скоро ли ще остареят, старите ще станат ли по-млади, кредитната ви история стане ли префектна,…? Нищо подобно. ТОВА СА ТРИКОВЕ ДА НИ ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ.
  Казва ми се,че цената на застраховките ЗА ВСИЧКИ постоянно се повишавала, защото били ОБЩИ ?! КАК ТАКА ОБЩИ? НЕ ПРОУМЯВАМ ?!! :
  – Хората започнали да карат по-скъпи коли – Тези с по-скъпи кола плащат повече, адекватно.
  – Имало нарушители да карат употребили алкохол- Те плащат огромни санкции. Застраховките им скачат до небето.
  – Имало други да говорят по телефоните си или да текстват при шофиране – И те плащат огромни санкции и бъдещи застраховки на космически цени.
  Казва ми се,че застраховките били ОБЩИ ?!! и затова всички трябвало солидарно да плащат и затова вдигали цените за всички?! Това е нелепо. ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА! Не е правомерно да наказваш всички за вината на единици, които вече са наказани ПАРИЧНО ЖЕСТОКО.
  Кола закупена за около $20,000.00 след 10-12 год. се оценява за около $2,000 т.е. ако при настъпило застрахователно събитие загубите колата си застрахователа ще ви плати МАКСИМУМ $2,000. СПРАВЕДЛИВО, такава е стойността на колата, но НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ЗАСТРАХОВАТЕЛА ДА ТИ НАЛАГА ЗА ЕДНА ГОДИНА, ЗА СЪЩАТА ТАЗИ КОЛА, ДА ПЛАТИШ ЗАСТРАХОВКА ПО-ГОЛЯМА ОТ СТОЙНОСТТА НА КОЛАТА И ТО ЗА ОПРЕДЕЛЕНАТА ОТ ЩАТА МИНИМАЛНА ЗАСТРАХОВКА ЗА ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ. НЕМОЖЕ ЦЕНАТА НА ЗАСТРАХОВКАТА , най-евтината, ДА Е ПО-ВИСОКА ОТ ЦЕНАТА НА ОБЕКТА НА ЗАСТРАХОВАНЕ/КОЛА. Какво на практика застраховам? Тогава ми се казва, а ако има пострадал цените в болниците са високи. Да високи са, на аз застраховам кола, стойността на кола. НАРИЧА СЕ АВТОМОБИЛНА ЗАСТРАХОВКА. АЗ КУПУВАМ ЗСТРАХОВКА ЗА КОЛА. НЕ КУПУВАМ ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА. Здравната застраховка е отделно нещо. Не ги забърквайте. Тук агента млъква или най-много да каже такава е политиката на компанията. Длъжен съм да я следвам.
  Известо е, че много хора нямат здравни застраховки, не затова,че не осъзнават,че са важни, а защото немогат да си позволят да ги купят. Безспокоя се, че с непосилните цени на автомобилните застраховки ще се получи същото – МНОГО ПОВЕЧЕ ХОРА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ШОФИРАТ БЕЗ ЗАСТРАХОВКА не защото са лоши, не защото не искат да ги купят, не защото не искат да имат конфорт и спокойствие, А ЗАЩОТО НЕМОГАТ ДА СИ ГИ ПОЗВОЛЯТ. ТОВА ЗАКОНОМЕРНО ЩЕ ОТВОРИ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ.
  Темата е обширна и много неща не съм посочил.
  Очаквам коментара ми да бъде от полза за всяка от страните в застрахователната индустрия и да се направи необходимото за отстраняване на недъзите в интерес на всички и най-вече за Обществото.
  Ако за нещо греша, МОЛЯ ЗА ВАШИТЕ КОРЕКЦИИ И КОМЕНТАР, ТУК. Ще ми е приятно да се поуча.
  ЖЕЛАЯ ВИ ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ И РАЗМИСЪЛ.