петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Как се стигна до предсрочните избори в Испания
ISPANIA картинка

Как се стигна до предсрочните избори в Испания

Испанските гласоподаватели са изправени пред нови избори през юни, едва половин година след последния вот, който избра традиционната двупартийна система. Четирите най-големи партии преговаряха месеци наред, но така и не успяха да съставят ново правителство.

Кралят на страната Фелипе VI взе решение да не предлага нов кандидат за премиер на страната. Това означава, че на 3 май и двете камари на парламента ще бъдат разпуснати, а предсрочните избори ще се проведат на 26 юни.

Парламентът на Испания за първи път в демократичната си история изпада в ситуация, при която да не може да избере министър-председател.

От декември насам нито премиерът Мариано Рахой от Народната партия, нито лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес успяха да привлекат достатъчно подкрепа от новите политически сили – „Подемос“ („Ние можем“) и „Сиудаданос“ („Гражданите“). Консерваторите на Рахой имат 123 места в 350-местния парламент, социалистите – 90, лявата „Подемос“ – 69, а центристите от „Сиудаданос“ – 40.

Как се стигна до предсрочните избори коментира журналистът Момчил Инджов.

„Това е най-краткият парламент в съвременната история на Испания – малко повече от 4 месеца. И ще се запомни с това, че реформите зациклиха“, посочи Инджов и допълни, че най-нормалното и демократично е да има нови избори при положение, че партиите не могат да съставят правителство.

„Смятам, че имаше проява на безотговорност. На пръв поглед, са социалистите, че искаха на всяка цена да не допуснат Рахой на власт и отказаха идеята му за широка коалиция. Имаше безотговорност и от страна на гласоподавателите. Да избереш такива като „Подемос“ не е кой знае колко умно. „Подемос“ е радикална левица, еквивалентът на СИРИЗА в Гърция. Те имат и абсурдни идеи, сред които референдум за това дали Испания да останае в НАТО, да продължи ли Испания да бъде монархия или република, подкрепят идеята за референдум за независимост на Каталунияи др.“, коментира цурналистът.

Той прогнозира, че след изборите вероятно ще се стигне до широка коалиция, а ако има обаче нов вот, то вероятно на политическата сцена ще се появят и нови лица.

Вижте още:

След изборите в Испания – правителство или нов вот

 

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …