вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Как се става мишена на банка – разказ от първо лице за престъпната схема

Как се става мишена на банка – разказ от първо лице за престъпната схема

Банка отписва кредит, но преследва поръчителя вместо длъжника. За престъпната схема в „Честно казано“ разказа прекият потърпевш Петко Добрев, бивш областен управител на Силистра и бивш кмет и зам.-кмет на редица населени места в областта.

Добрев е написал и документална книга за схемата, в която по думите му участват банка – или „банка в банката“, както я определя той, счетоводна къща, колекторска фирма и невидим адвокат, чиято роля е да тушира възникнали проблеми.

Всичко започва през 2008 г., когато Добрев става поръчител на свой познат за сумата от 50 хил. лв. След година той получава обаждане от банката, че кредитът не е обслужван и срещу него е изваден изпълнителен лист. Добрев бива извикан сам и притиснат да подпише извънсъдебно споразумение за разсрочване, за да може уж познатият му да го погаси. Приятелят му пък го уверява, че всичко е уредено.

Обаждат му се едва три години по-късно – за да го информират, че кредитът отново не е обслужван, като предприемат мерки – запорират негово имущество, част от заплатата му и т.н.

Мъжът оспорва действията на съдия изпълнителя, като печели делото на върховна инстанция и изпълнителният лист се обезсилва. От банката обаче не се отказват, като завеждат и друго дело.

Добрев разбира, че парите от кредита са били изтеглени, за да се възползва не само кредитополучателят от тях, но и хора от банката и извън нея. По думите му трезорът е показал пред съда неистински документи. Добрев твърди, че според счетоводната експертиза по делото извлеченията по сметките са почнали една година преди банката да заработи в България. Според него документите, които обхващат периода до 2016 г., са правени другаде.

През 2016 г. банката закрива кредита и подава информация към Централния кредитен регистър, че той не съществува, като това става с цесия с колекторска фирма. Фирмата му се обажда и той им показва решението за отмяната на изпълнителния лист, но тогава тя го информира, че с анекс са върнали кредита в банката и го търсят отново, разказва потърпевшият.

Отговорите за сигнализираните от него относно схемата институции той определи като трагични. Излиза, че никой не контролира банките, прави извод Добрев.

Каква е ролята на всяка една институция в схемата – чуйте обясненията на Петко Добрев:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …