вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Как се справят българските ученици с четенето, математиката и природните науки

Как се справят българските ученици с четенето, математиката и природните науки

Тревожно ниска оценка на функционалната грамотността на българските младежи поставя международното изследване PISA през 2015 г. Общо 41,5% от учениците на 15 и 16 години не разбират какво четат. Под нивото на функционалната грамотност по математика са 42% от юношите, а по природни науки – 37,9%.

Най-добре през миналата година са се справили учениците от Сингапур. Те са били най-добри в тестовете и по природни науки, и по математика, и по четене. Сингапур измества от челното място Шанхай, който вече е и част от Китай. Сред отличниците са също Хонконг и Макао.

Сред отлично представителите са и държави като Финландия, Япония, Естония, Канада и Виетнам, но като цяло челните места са за страни от Източна Азия, а единствените държави в топ 5 извън Азия са Финландия, Естония и Ирландия.

Американските ученици също се представят незадоволително на тестовете на PISA по математика, четене с разбиране и природни науки.

Защо учениците в България научават учебния материал, но да не могат да го приложат в реалния живот – вижте повече във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …