вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как се справи Мария Габриел след изслушването й за поста еврокомисар

Как се справи Мария Габриел след изслушването й за поста еврокомисар

След тричасов разпит в Брюксел със залог пост еврокомисар по цифрова икономика, днес трябва да стане ясна оценката от изслушването на Мария Габриел. Как се справи нашият кандидат и какви трябва да са приоритетите й като еврокомисар – темата в еМисия България коментираха доц. Пламен Ралчев и д-р Катя Христова.

„Естествено е да се гледа скептично и съмнително на всяка нова фигура в Европарламента. Според мен, предложението от нашата страна беше добро, защото г-жа Габриел е разпознаваемо лице с много контакти в ЕС“, категоричен е доц. Ралчев.

„Възрастта не трябва да е притеснителен фактор, нещо повече – ЕС има нужда от свежа кръв, от нови лица. Европа е доста изморена откъм идеи, така че на ниво ЕС тепърва трябва да търсим политически активни лица на възраст под 45 години“, смята още доц. Ралчев.

„Има ясна оценка за присъствието на Мария Габриел в ЕП. Нещо повече – от Лондонското училище отдавна правят оценка за присъствие и влияние на един евродепутат и г-жа Габриел е в първите 25 от общо 721“, обясни д-р Христова.

„Нашият кандидат за еврокомисар има два инструмента в тази своя бъдеща нова отговорност – едното, че до момента има ясна подкрепа от Комисията по политика и сигурност, чийто член беше и другото, че ще е на пряка ръководна позиция в Европарламента“, заяви още Христова.

Доц. Ралчев коментира и едно от най-големите предизвикателства, с които трябва да се справи в поверения й ресор Мария Габриел, а именно кибер престъпленията.

„Киберзаплахите се развиват много бързо, те са асиметрични и са извън всякакъв контрол. Във виртуалното пространство контролът, филтрирането на мрежата, е много по-трудно“, категоричен е доц. Ралчев.

И двамата събеседници се обединиха около мнението, че единствения минус при изслушването на Мария Габриел е било нейното колебливо встъпително слово към евродепутатите.

„Може би в самото начало беше притеснена и започна някак сухо и декларативно, използвайки клишета в речта си, но все пак тя е млад човек и такива пропуски са присъщи“, коментираха гостите.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …