събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Как се създават шампиони, разказват учители и възпитаници на СМГ

Как се създават шампиони, разказват учители и възпитаници на СМГ

Колегата ни Константин Гинчев бе в клуба по роботика в сградата на Софийската математическа гимназия (СМГ). Възпитаниците на гимназията носят все повече награди и международни отличия и разкриха пред Би Ай Ти каква е тайната на успеха.

Антони Стоянов е директор на СМГ и каза, че не може да преброи всички награди, с които са се върнали възпитаниците на гимназията.

„От възможни 7 международни олимпиади, ние имаме медали на 6 от тях“, гордее се Стоянов. Той посочи, че последното отличие е от състезание в Казахстан. „Направихме изследване, че СМГ е най-добре представената гимназия в целия свят по астрономия“, подчерта директорът.

Той посочи, че не може да се разчита много на министерството или на други институции и са „запретнали ръкави“ с доброволен труд на учителите, които са успели да постигнат тези резултати. „Тези колеги жертват времето със семействата си, за да може тези деца да получат такова образование. Това е изключителен труд, който трябва да се оцени“, убеден е Антони Стоянов.

Учителят по математика в СМГ Стойчо Стоев разкри каква е тайната на успеха. „Тайната на успеха е, че на едно място са събрани талантливи ученици, всеотдайни учители, които могат да открият и развият таланта им, ръководство, което съдейства и много добра връзка с учени от БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, посочи Стоев.

Кирил Бангачев от 11 клас смята, че математиката и решаването на проблеми е красиво. Георги Димитров сподели, че кара шофьорски курс или кара сноуборд в почивното си време, но отделя голяма част от

Теодор Алексиев, който е шампион и състезател по астрономия. Той разказа за интересна благотворителна кампания, която е започнала за възстановяване на обсерваторията в Борисовата градина. Кампанията тече във Фейсбук под надслов „Към звездите“.

Вижте повече за шампионите от Софийската математическа гимназия в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …