вторник , 19 юни 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Как се събират и харчат пари от дарения в България и САЩ?

Как се събират и харчат пари от дарения в България и САЩ?

Милиони левове всяка година се даряват за различни благотворителни каузи. Въпреки обещанията за напълно прозрачно и справедливо разпределяне на сумите, оказва се, че не всички пари достигат до нуждаещите се. В България или Съединените щати са по-щедри хората и кога благотворителността се превръща в бизнес? Репортерите ни Илияна Шишкова от София и Елена Хотинова от Чикаго провериха възможни ли са злоупотреби с даренията.

Българският червен кръст е не само най-голямата неправителствена организация у нас, но и най-често организира дарителски кампании. Под нейна егида ежегодно се събират милиони левове. През 2016-та година Българският червен кръст е успял да събере малко под 3 милиона и 100 хиляди лева дарения. Най-много пари – почти 2 милиона лева, са предназначени за пострадалите в Хитрино. Втора в класацията е инициативата „Великден за всеки“ със събрани близо 650 хиляди лева. Много важно е да се напомни, че БЧК организира кампании само в случаите на бедствени положения като наводнения, земетресения, тежки катастрофи. Единични казуси не могат да бъдат подпомогнати със средства, събрани от национална дарителска кампания, организрана от БЧК.

В Америка хората, фондациите и бизнеса са дарили близо 390 милиарда долара на благотворителни организации през 2016-та година. Има случаи обаче, когато не всички дарени пари отиват за каузата, която хората подкрепят. Макар да не става въпрос за измама или нелегална дейност, вижте за какво да внимавате.

Вижте също

Съдът прекрати делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош заради неясно обвинение

Софийският градски съд прекрати делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател …