събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как се прави български филм за… 0,00 лв.

Как се прави български филм за… 0,00 лв.

Да правиш кино без пари звучи утопично и наивно. Новият български филм „Господари на съдбата“ обаче е направен именно така – с бюджет от 0,00 лв.

Преди предстоящата му премиера за него в еМисия България разговаряхме с режисьора и сценариста, както и актьор във филма, Мартин Асенов и с две от актрисите в него – Галина Трайкова и Маги Темелкова.

„За много хора бе трудно да разберат как се случва това, но идеята беше огромна група хора да се съберат заедно и да сбъднат една мечта – да направят филм. Нашето послание е, че когато младите хора в България имат мечта, те могат да я осъществят благодарение на приятелството и вярата в идеите“, казва Асенов.

Всеки един от екипа му – монтажисти, оператори, актьори и т.н. – е работел без пари в свободното си време. Коли, заведения и други необходими неща за целта на снимките също са били предоставяни безплатно.

Актьорите са или познати, или са били набирани чрез „Фейсбук“, като ясно е било посочено, че става въпрос за участие в проект без пари.

„Господари на съдбата“ е гангстерска ъндърграунд история от София, но по-скоро е поглед върху философията на младите – какво си готов да направиш, за да успееш и да се превърнеш в това, което искаш, обяснява режисьорът. По думите му той не романтизира образа на българския гангстер, тези негови персонажи са по-скоро „сиви и противоречиви“.

Двете актриси разказаха, че са били увлечени от ентусиазма и желанието на екипа, който постепенно е станал като едно огромно семейство. Нямат търпение да се съберат с всички колеги за премиерата, като самите те още не са гледали лентата.

Много млади хора искат да направят нещо, но не правят стъпка напред, казва Галя. Или стигат донякъде и после се отказват, намирайки си оправдания и слагайки стени, добавя и Маги. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …