сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как се пишат учебници в България

Как се пишат учебници в България

Съдържанието на учебниците, какво ще учат децата и какъв е крайният резултат и ефектите за децата от обърканите изречения и сложни термини в учебниците – винаги остават на последен план.

Повече за това как се пишат учебници у нас разказва Евелина Гечева от сайта „Академика“. Преди седмици тя написа, че в членове на комисиите в Министерството на образованието, които одобряват учебниците, са близки до самите автори на учебниците и това създава конфликт на интереси.

„Самите автори, членове на комисии, които одобряват учебниците, надлежно регистрират конфликта на интереси. Те упоменават, че са автори на учебници, декларират пред НАП хонорари като автори на учебници. Всичко е законно, но не е морално и допустимо – човек, който има контролни функции, да има и дистрибуторски функции или функция на производител“, посочи Гечева в предаването еМисия България.

„Едва ли щеше да бъде такъв проблем, ако имахме перфектни учебници, но става дума за учебници, които са зле написани, неразбираеми, които само авторите си харесват, а и са скъпоструващи“, категорична е Гечева и допълни, че е голяма заблуда, че учебниците от 1 до 7 клас са безплатни.

„Децата ни излизат неграмотни от училище и това се дължи до голяма степен и на зле написаните учебници“, посочи още тя.

„В хода на разследването си научих, че чиновникът, седейки си в министерството от 9 до 17 ч., получава 3 вида заплащане – заплата, заплащане, че работи по проект за създаване на учебна програма и като автор на помагала“, каза още Гечева.

По думите ѝ тази практика трябва да се прекрати и държавната администрация да бъде под граждански контрол.

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Тези които „пишат“ учебниците за децата в България трябва да бъдат дадени на съд! Вместо да „учат“ децата, учебниците са написани на такъв абсурден език, който в повечето случаи е неразбираем дори и за техните родители. Това за мен е гавра и престъпление.