събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Как се изчислява богатството на едно домакинство в САЩ

Как се изчислява богатството на едно домакинство в САЩ

За да се изчисли колко точно е богато едно домакинство в Америка, се смятат годишните доходи на семейството. Във всеки различен щат – мизата е различна. Но колко точно трябва да заработваме, за да стигнем до този един процент от най-заможните хора в съответния щат, разказва колегата ни Мирослав Балабанов.

Специално за щата Илинойс, където живеят много българи ако искаме да се назовем, като горди участници в този един процент на най-богатите хора в щата трябва да изкарваме 416 хиляди долара на година, разказа Балабанов. По думите му, когато се мине мизата от 200 000 долара заработени за една година идват данъците.
Близо половин милион долара и след това идват данъците, които на 420 хиляди долара са 40 процента, което означава, че 168 хиляди долара отиват за държавата, без да ги интересува, че са изкарани с пот и кръв.

Никой не може да оспори, че ако сте в този 1% от домакинства, които изкарват най-много пари в съответния щат, то вие със сигурност сте богати. В различните щати, обаче критерият е различен.
В Илинойс, където е съсредоточена българската общност , за да влезем в този 1 процент ще трябва да заработим 416 хиляди долара на година. Най-заможни, обаче са хората по източното крайбрежие. Ийст Коуст щатите доминират в тази класация.

Щата Кънектикът е лидерът в Америка – там най-богатите домакинства изкарват близо 660 хиляди долара. На второ място е столицата Вашингтон, окръг Колумбия, където заможните заработват над 554 хиляди долара.

Околните щати също не са за подценяване – там Масачузетс и Ню Джърси. също са от лидерите в тази класация. Средната работна заплата в Америка е 35 хиляди долара на година или около 3 хиляди долара на месец. Средният доход на едно семейство в Америка е 52 хиляди долара.

Това, разбира се е крайно недостатъчно за достъп до класацията на най-заможните домакинства, особено, например, в Калифорния. В златния щат богатите акумулират годишни приходи от над 450 хиляди долара за 12 месеца. Ако имате амбиция да бъдете в този 1 процент на най-заможните, може би най-лесно това би ви се случило, ако живеете в Ню Мексико. Там хората с най-добри приходи заработват 231 хиляди долара на година.

В Америка що се отнася до плащане на данъци, властите са изключително чувствителни и бдителни. В щата Кънектикът например, ако едно от най-заможните домакинства там изкара 660 000 долара, след данъците, които са 40 процента или 265 000 долара, ще остане с 395 000 долара.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …