вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как се дигитализират български класици – на живо от Столичната библиотека

Как се дигитализират български класици – на живо от Столичната библиотека

Как ценни произведения влизат в новия век чрез дигитализация на цели библиотеки? Репортерът на Би Ай Ти Кристина Владимирова е в Столичната библиотека, за да ни покаже магията на този процес, който прави достъпни за днешните читатели навсякъде по света стари и забравени български издания.

С развитието на технологиите и благодарение на нашите усилия, искаме всички стари неща, които се съхраняват в библиотеките, да стигнат до всеки един читател, казва г-жа Велислава Маринова, ръководител направление „Информационни технологии. Дигитален център“.

Тя разказа за общия проект на Столичната библиотека заедно с литературния институт на БАН и Националния литературен музей, който цели да представи 13 български класици. В него библиотеката участва, като дигитализира текстове, с които писателите присъстват в детския периодичен печат.

Маринова показа и скенера, с който се работи.

В проекта са включени също архивни документи за писателите, които се намират във фондовете на институтите.

След края на октомври ще бъде активен специален уебпортал, където свободно могат да бъдат достъпени текстовете.

На сайта на библиотеката LibSofia.bg могат да се видят и пълните съдържания на дигитализирани от нея книги – в раздел „Дигитална библиотека“. Достъпът до тях също е безплатен.

В библиотеката до края на тази седмица се помещава също изложба със свободен достъп, която представя оригинални ръкописи и вещи, някои от които много лични, на български писатели. Сред тях са например уредът за масаж на Славейков, помагал му да пише, както и температурните графики на Смирненски, правени по време на боледуването му дни преди да почине.

Във видеото вижте също каква е историята на един от уникалните ръкописи:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …