понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как Садик Кан успя да спечели вота на лондончани

Как Садик Кан успя да спечели вота на лондончани

Садик Кан от Лейбъристка партия във Великобритания се превърна в първият кмет мюсюлманин на голяма европейска столица – Лондон. Синът на пакистански имигранти, преместили се в Лондон малко преди раждането му през 60-те години на миналия век, спечели пред основния си опонент – Зак Голдсмит от управляващата Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън.

Как Садик Кан успя да спечели вота на лондончани – коментира сънародникът ни Коста Стефанов, който живее в британската столица.

„Според мен един от основните елементи в победата му бе това, че се обяви за оставане на Великобритания в ЕС, докато предишния кмет Борис Джонсън бе против това, както и прекия му съперник Зак Голдсмит и това повлия доста“, каза Стефанов.

„Кан е син на шофьор на автобус и шивачка, емигрирали от Пакистан, т.е. той апелира на много подобни на него гласоподаватели. Също така той обеща много неща, които не се знае дали ще бъдат изпълнени. Обеща да реши въпросът с жилищата, които поскъпнаха много, ако искате да си купите жилище. Наемите също са ужасяващи. А това е пробелм за младоте хора, които работят тук“, раказа българинът.

По думите му другият проблем, които стои пред Садик Кан, е изключително скъпият транспорт в Лондон.

Стефанов подчерта, че кметът на Лондон трябва да разчита изцяло на правителството за финансирането на начинанията си, което означава, че трябва да е в добри отношения с властта.

„Камерън и Кан вероятно ще обединяват усилията си за оставане на Великобритания в ЕС“, каза още Стефанов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …