събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как съдебната власт се оказа люлка на реалната политика

Как съдебната власт се оказа люлка на реалната политика

Медийна пропаганда и ефекти – в редовната рубрика на Полина Паунова тази седмица гостува журналистът Петя Владимирова. Тя коментира темата как съдебната власт се оказа люлка на реалната политика в България.

„Скандалите у нас са много. Те се натрупват, не се решават и каквото и да се случи, то се банализира. Тези, на които се задават въпроси, или не реагират, или реагират цинично и нагло. Затова хората се деморазлизират, маргинализират, направо лумпенизират. Затова и съдебната кауза не се разпознава“, смята Петя Владимирова.

„Главният прокурор има огромна власт. За разлика от един политик, той не може да води разговори в офис, в които да пита някакъв бизнесмен защо финансира политическа партия или се съмнява, че телефоните му се контролират“, обяснява Владимирова.

„Големият парадокс е, че ние не можем да установим какво точно се е говорило и дали е така“, допълни тя.

По телефона в ефир се включи и депутатът от БСП Явор Божанков, който направи предложение кандидатите за членове на ВСС да бъдат задължени да представят документи, ако депутатите ги изискват от тях.

„Аргументите на колегите ми бяха, че тази дискусия е водена в миналото НС, за съжаление аз тогава не съм бил там. На мен лично ми звучи, че има стари отношения, натрупани във времето, които аз не мога да разчета. Всичко това наложи да оттегля предложението си“, обясни депутатът.

„Имам идея за моя номинация за ВСС, но няма да я споделя, защото не съм получил съгласие от конкретния човек“, допълни още той.

„Води се информационна война. Води се битка на живот и смърт положението в съдебната власт да бъде удържано такова, каквото е в момента. Да се водят гейтове, никой да не пита. За да се променят нещата, за да се ликвидира корупцията, значение има управлението на съдебната власт. А това зависи от самите хора, не от законовите норми“, категорична е Петя Владимирова.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …