понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как румънското правителство е решило да привлича емигрантите си обратно

Как румънското правителство е решило да привлича емигрантите си обратно

По официални данни 20 млн. души са напуснали Централна и Източна Европа през последните 25 години. Те съставляват над 6% от работоспособното население на региона. Латвия и Полша вече започнаха агитационни кампании за привличане на емигрантите у дома, но те разчитат повече на гръмки лозунги и пробуждане на носталгично чувство. Румъния обече разработва нова стратегия. Румънците, които живеят в чужбина и искат да се върнат в родината, ще получават до 50 000 евро, за да започнат свой бизнес в родината.

Повече за новата идея на румънското правителство – разказа журналистът Стилиян Деянов.

Той посочи, че през последните години е имало няколко подобни идеи, насочени към румънците зад граница, но никоя не се е реализирала до днес.

„Това е нормално за държава, 3-4 млн. души от население, на която живеят временно или за постоянно в чужбина“, допълни той.

„Трябва да отбележим обаче, че става дума за идея на правителството, която бе предложена на обществено обсъждане. Т.е. реализирането ѝ е напълно хипотетично. Не трябва да забравяме още, че в началото на декември в Румъния ще има парламентарни избори и подобни новини трябва да се разглеждат и в контекста на борбата за електорат. Румънските политици едва ли са забравили, че гласовете на сънародниците им решиха изхода от президентските избори в края на 2014 г“, подчерта журналистът.

Вижте повече за проекта в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …