неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как ромите в Шотландия отбелязаха празника си и какви проблеми срещат там

Как ромите в Шотландия отбелязаха празника си и какви проблеми срещат там

За честванията, с които преди дни в Глазгоу, Шотландия, бе отбелязан Международния ден на ромите 8 април, в еМисия България разказа пастор Илия Щерев.

Тържествата са започнали в петък с фотоизложба, на която е присъствала и премиерът на страната Никола Стърджън, а в събота имало парад на храната, приготвена от роми от различни държави в Европа.

На празненствата са присъствали и много други политици и представители на организации, както и куп местни жители.

Глазгоу е дом на голяма ромска общност, като по неофициални данни тук живеят около 5000 роми, а толерантността към нас е на доста по-високо ниво от България, посочи пастор Щерев.

„Ние сме борбен и изобретателен народ – въпреки всички трудности и предизвикателства в ежедневието си, и ако умножим всичко това с образование, то то ще е ключът към успеха и интеграцията ни“.

Пастор Щерев напомни, че Денят на ромите е и повод да се говори за проблемите, които общността продължава да срещат – дискриминация, високо ниво на безработица, проблеми с настаняването, липса на образование. Той смята, че има нужда от по-широк диалог по тях, като е поискал допълнителна среща с премиера.

„Статистиките сочат че в Глазгоу, при толкова много университети, няма нито един ром, който да ги посещава. Това е което искаме да променим“, казва още пастор Щерев, чиято организация Roma Society Scotland се опитва да работи в тази насока.

Чуйте целия му разказ:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …