понеделник , 18 декември 2017
Начало / Новини / АМЕРИКА / Как работи спешната помощ у нас и в Съединените щати?

Как работи спешната помощ у нас и в Съединените щати?

Здравното министерство с реакция срещу агресията над медиците на Спешна помощ. Ресорният министър проф. Николай Петров обеща паник бутони във всички линейки и карти, които да обособят рисковите зони за работа.

Ще променят ли новите идеи на ведомството качеството на работа и доколко българската спешна помощ е съизмерима с американската – един паралел на нашите репортери Цветин Филипов от София и Миро Балабанов от Чикаго.

Масовото мнение у нас е, че спешната помощ прилича на кораб, който се пълни с вода отвсякъде. Пробойните са твърде много, а за запушването им има нужда от голям бюджет, с който България не разполага. Паник бутоните и картите с оценка на риска са акт срещу зачестяващата агресия срещу медиците, като здравното министрество ще се опита да засили кооперирането на спешната помощ и полицията. Проблемите, които спъват работата на спешните медици обаче са и на много други места – оборудване, логистика, организация на процеса, кадри.

В Америка спешната помощ е на може би едно от най-високите нива в света. Първо, че автомобилите са оборудвани с всичко нужно за спасяването на човешки животи, а броени минути делят нуждаещия се от помощ, до това да пристигне медицински екип. В по-населените места дори за по-малко от 5-6 минути е прието да пристигна спешната помощ.

Вижте също

Борисов склонен да върне мораториума върху лекарствата за прегласуване в парламента, 160 палестинци ранени и 4 загинали в Близкия изток след решението на Тръмп за Йерусалим и още от късните новини на БиАйТи на 15 декември

Премиерът Бойко Борисов е склонен да върне разглеждането на мораториума върху лекарствата за повторно гласуване …