петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / АМЕРИКА / Как работи спешната помощ у нас и в Съединените щати?
smeshna

Как работи спешната помощ у нас и в Съединените щати?

Здравното министерство с реакция срещу агресията над медиците на Спешна помощ. Ресорният министър проф. Николай Петров обеща паник бутони във всички линейки и карти, които да обособят рисковите зони за работа.

Ще променят ли новите идеи на ведомството качеството на работа и доколко българската спешна помощ е съизмерима с американската – един паралел на нашите репортери Цветин Филипов от София и Миро Балабанов от Чикаго.

Масовото мнение у нас е, че спешната помощ прилича на кораб, който се пълни с вода отвсякъде. Пробойните са твърде много, а за запушването им има нужда от голям бюджет, с който България не разполага. Паник бутоните и картите с оценка на риска са акт срещу зачестяващата агресия срещу медиците, като здравното министрество ще се опита да засили кооперирането на спешната помощ и полицията. Проблемите, които спъват работата на спешните медици обаче са и на много други места – оборудване, логистика, организация на процеса, кадри.

В Америка спешната помощ е на може би едно от най-високите нива в света. Първо, че автомобилите са оборудвани с всичко нужно за спасяването на човешки животи, а броени минути делят нуждаещия се от помощ, до това да пристигне медицински екип. В по-населените места дори за по-малко от 5-6 минути е прието да пристигна спешната помощ.

Вижте също

gabrovo

Клиентите на „Топлофикация Габрово“ още не са обезщетени за студената зима

Клиентите на „Топлофикация Габрово“, които зимата останаха на студено, все още не са компенсирани от …