петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Как протече изборният ден в Брюксел и Чикаго

Как протече изборният ден в Брюксел и Чикаго

В предаването „Просто Диков“ Милена Илиева от Брюксел и Цвете Тюлева от Чикаго разказаха как е минал изборният ден. „Хората не са много оптимистично настроени. Изборният ден мина много добре, спокойно и без сътресения. Радев води с около 100 гласа във всички секции“, посочи Илиева. Тя обаче е усетила ярост в настроенията на хората.

„България изпада в една политическа криза, подаването на оставката на премиера предизвика голям шок. Официално изявление от ЕНП все още няма. До момента никой нищо не е казал. Никой нищо не смее да каже. Всички медии – френски, английски, белгийски посочват, че България си избра проруски президент“, добави Милена Илиева.

Тя каза, че ситуацията й напомня на изборите в САЩ и коментарите, които последваха след новината, че Доналд Тръмп е новият президент. „Предстои да видим какво ще се случи“, добави Илиева. Тя каза, че Борисов е подал оставка и тепърва ще има нужда от голяма подкрепа и нарече изборите „нокаут“ за българската политическа класа.

„Всеки има своите качества, всеки трябва да опита. Много важен въпрос, който всички задават – вие какво ще правите, кой ще излъчи еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева? Отново България не е в положителните новини. Бог да ни е на помощ“, заключи Милена Илиева.

Цвете Тюлева от Чикаго разказа как са минали изборите там и обясни, че в цяла Америка сънародниците ни са гласували в общо 35 секции – максимално допустимия брой за чужбина. „Хората не спряха да идват да гласуват, въпреки че резултатите вече бяха ясни в България, просто, за да упражнят правото си. Някои откровено изрязяваха недоволството си, а други смятат, че трябва нещо ново и различно“, добави Тюлева.

Тя каза, че изборната активност е била много по-слаба в сравнение с първи тур. „1241 души най-много гласували в една секция. Над 700 гласували за Румен Радев. Само в Сан Франциско печели Цецка Цачева“, добави Тюлева.

Чуйте подробности за изборния ден в Брюксел и Чикаго в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …