вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как премина първият фолклорен фестивал на българите в Каталуня

Как премина първият фолклорен фестивал на българите в Каталуня

Как протече първият фолклорен фестивал на българите в Каталуня, който се проведе в курортното градче Салоу, на брега на Средиземно море, – за това в еМисия България разказа един от организаторите Илияна Гълъбова.

Гълъбова е ръководител на българското неделно училище „Св. Седмочисленици“ и председател на Асоциацията на българите в провинция Тарагона.

Съборът бе много хубаво начало, доказателство, че българите по света могат да се обединяват, коментира тя.

„Най-важното, което се случи, е, че за пръв път се събират деца от трите неделни училища в Каталуня. Те се запознаха и излязоха заедно на сцената и за пръв път разбраха, че освен в неделното училище и в семейството, български език се говори и навън“.

Гълъбова разказа и за инициатива на учениците си, които са организирали пазар с изработени от тях вещи, а събраната сума ще бъде внесена по сметката на изгорялото преди няколко месеца ОУ “Христо Смирненски” в Карнобат.

Асоциацията на българите в Тарагона, въпреки малките си размери, има изключително много дейности, дори се счита за една от най-активните в Испания, отбеляза още Илияна Гълъбова.

Тя подчерта също така, че обикновено много повече се обръща внимание на празници и традиции, отколкото на академичната дейност и постиженията на децата в неделните училища.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Илиана Илиева-ДЪБОВА