сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Как полицията в САЩ и в България спира виновни шофьори

Как полицията в САЩ и в България спира виновни шофьори

Преди дни американските щати уеднаквиха правилата, при които полицията спира виновни шофьори.

Какви са правата и задълженията на униформените и как трябва да се държим ние, когато полицай ни спре за проверка – коментира репортерът на Би Ай Ти Мирослав Балабанов.

Той подчерта, че за разлика от България, полицията никога не спира автомобил от движение отпред, използвайки елемента на изненадата, заради съображения за сигурност.

В Америка полицай може да спре автомобил, само ако шофьорът е направил нарушение. Редки са случаите, когато полицията прави това за рутинна проверка, без да е регистрирано неспазване на правилата на пътя.

Униформените следят за най-честите: ако водачът премине на червено или кара с превишена скорост и дори ако смени лентите без да даде нужния сигнал.

Ако полицай в патрулираща кола забележи нарушение, започва процедурата за проверка на превозното средство и водача.

Според нея, първото нещо, което следва – е патрулиращата кола да последва тази на нарушителя, за да установи по регистрационния номер самоличността на притежателя. В зависимост от досието на шофьора, т.нар „следване“ може да продължи секунди или много по-дълго.

След това униформеният подава сигнал до полицейското управление, че ще предприеме спиране на автомобил – като е задължително да даде координати на мястото, данни за колата и причината за проверката.

Шофьорът се уведомява със звукови и светлинни сигнали и е задължен да отбие в дясно, по най-безопасния начин.

Когато и двата автомобила спрат, полицаят проверява по-обстойно информацията за шофьора на компютър, който се намира в патрулната кола. Така полицаят получава пълната информация и криминална история на спрения за проверка.

Изискването на шофьорска книжка, застраховка и регистрация на автомобила се случва едва след това.

Ако сте в колата, спряна за проверка, трябва да направите няколко много важни неща, за да избегнете евентуален инцидент с патрулиращия автомобил.

Препоръчително е да изгасите двигателя, да извадите ключовете и да ги оставите на таблото. Добре е да светнете лампите на купето, за да има униформеният по-добра видимост. Не трябва да правите никакви резки движения, а ръцете ви трябва да са на волана.

След като приключи проверката при нарушение полицая състава акт, а ако сте били спрени за неизправни светлини, например, може да получите само устно предупреждение.

Има различни правила и закони, които новодошлите в Америка е хубаво да знаят преди да се качат на автомобил. Едно от тях е правилото за десен завой на червено, който в Америка е позволен, но задължително преди това автомобилът е спрял.

Има обаче кръстовища, на които изрично е поставен знак, че преминаването на червено на дясно е забранено.

В Америка има кръстовища, на които има и четири знака стоп. В България важи правилото за дясно стоящия, т.е. който е от дясно, минава първи, но в Щатите, който спре първи на стоп линията, той минава първи без значение дали се намира отляво или отдясно на останалите участници в движението.

Същевременно в България за проверка на пътя може да ни спрат единствено полицаи, които носят отличителните белези – униформи, движат се в автомобили с надпис „Полиция“. Могат да ни спират служители на МВР, когато са най-малко двама в патрулната кола, в случаите, при които ако видимо нарушаваме правилата за движение по пътищата, ако забележат, че автомобилът ни не е в изправност или превозваме опасен товар, или ако начинът на шофиране поставя под съмнение, че сме употребили алкохол или упойващи вещества, или пък сме преуморени.

Най-честият случай на проверка пък е рутинната, която установавя и редица нарушения.

Спирането се извършва от полицаи, спрели срещу движението, близо до пътното платно отдясно, които подават необходимия знак за спиране и са длъжни да ни се представят. Възможно е да ни спрат от движение по подобен в Америка начин.

В България вече патрулните автомобили трябва да са оборудвани с камери.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …