петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как отворените дебати балансират бюджети

Как отворените дебати балансират бюджети

Във Великобритания нещата не са съвършени, но има много повече механизми за упражняване на граждански контрол – човек може да подаде оплакване, да предизвика обществен дебат, да се стигне до преразглеждане на решения.

Това заяви в еМисия България Иван Филипов, финансов консултант от лондонското Сити, в коментар на публичните дебати за прозрачност и публичност при съставянето на британския бюджет 2016 г.

Консервативното мнозинство представи бюджета си, в който имаше изненади, но се стигна до промени след откритите дебати, което показва, че британците имат начини и механизми за контрол на политиците, отбеляза Филипов.

Той припомни, че основните акценти в бюджета са били заложените по-ниски данъци, обвързани с орязването на публични разходи, което има и своите поддръжници, и противници.

Полемиките и критиките обаче явно водят до по-балансиран бюджет, отбеляза финансовият експерт.

Според Филипов в Българуя също има подобни възможности за граждански контрол, но механизмите са много по-трудни и има много по-голяма вероятност да не се обърне внимание.

За България проблем номер едно е съществуването на бюрократична административна система, която генерира корупция, отбелязва експертът. За сравнение, служителите на Острова получават по-високи заплати, а наказанията за корупция са много по-големи!, така че подкупите не дават особено предимство.

Според Филипов ако правителството иска да отбележи успех, то най-лесното е просто да въведе електронното управление, за което се говори вече повече от десет години.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …