вторник , 24 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Как отбелязват годишнината от смъртта на Апостола у нас, в Чикаго и в Одеса
LEVSKI картинка

Как отбелязват годишнината от смъртта на Апостола у нас, в Чикаго и в Одеса

На 19 февруари отбелязваме 143 години от обесването на Васил Левски. По традиция на този ден стотици отдават почит на Апостола пред паметника му в центъра на София.

Екип на Би Ай Ти се срещна с някои от децата, които чакаха да положат цветя на него. Пред камерата на телевизията те рецитираха стихове и пяха песни за Апостола.

Чуйте в репортажа по-долу защо той е герой за тях и какво знаят за делото му в името на чистата и свята република.

Междувременно децата от училище „Патиланско царство“ в Чикаго ни изпратиха запис на подготовката им за отбелязване на годишнината от смъртта на Апостола. Вижте и него.

В ефира на еМисия България по повод днешната дата се включи и Марианна Чепразова, учител в българското училище „Аз Буки Веди“ в Одеса.

Тя рецитира за зрителите откъс от любимото си стихотворение за Апостола – одата „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

По думите й всяка година в 12 ч. на тази дата българите в Украйна запазват минута мълчание в памет на националния герой.

В училищата пък много от предметите са посветени на него. Обявяват и конкурси за писане на съчинения по известни негови фрази.

„Започваме още от най-малките, като им разказваме за лъвския скок. Имаме даже състезание. Рисуваме го, защото е бил и много красив“, разказва Чепразова:

Вижте също

ITALY картинка 2

Поглед към поредицата злополучия в Италия

Лошите метеорологични условия в Италия продължават. Страната влезе в негативна поредица от бедствия и злополучия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *