четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Как (не) работи парламентът – дискусия в студиото с Румен Гечев и Милен Михов

Как (не) работи парламентът – дискусия в студиото с Румен Гечев и Милен Михов

Скандалите и темите от последните дни в парламента и общественото пространство в КОД 11-13 коментират депутатът от БСП Румен Гечев и от Обединените патриоти Милен Михов.

Управленската програма е готова и официалното и представяне е въпрос на часове, увери Михов.

Готвим официално възражение, като се надявам решението да бъде отменено, тъй като исках само да изпълня функциите си на народен представител, обясни пък Гечев по повод вчерашния скандал, когато председателят на НС Димитър Главчев го отстрани от пленарното заседание, а в знак на протест парламентарната група на БСП напусна залата. Гечев отказа да седне на мястото си преди да бъде гласувана на ратификацията на споразумение между Международната банка за развитие и Министерския съвет, което предвижда изготвянето на анализ на текущото състояние в страната.

Бях отстранен от дебатите, защото съм неудобен и исках да ми се отговори на четирите въпроса преди гласуването, смята Гечев. Той подчерта, че вече в редица случаи

премиерът и министрите не идват в пленарната зала и започват да пращат законите „по пощата“.

Според Милен Михов парламентът работи добре, за което говори и самият факт, че има остър сблъсък на мнения, а опозицията се възползва от целия инструментариум на демокрацията да поставя своите проблеми. Той все пак се съгласи, че „гоненето от час“ не е най-добрата форма за ръководене, но пък била парламентарна.

Двамата народни представители обсъдиха още и темата с Бузлуджа, след като правителството отхвърли искането на на БСП да получи безвъзмездно право на ползване на монумента за срок от 10 години, а Обединените патриоти настояха това място да бъде от национално, а не партийно значение.

На връх Хаджи Димитър, както е името му, виждаме национален музей, а не реставрация на дом-паметника на БКП,

категоричен бе Михов. Според него днес БСП има нов, неокомунистически курс, и искането на Бузлуджа е част от него, а даването му би било партизиране на национална собственост.

Той припомни, че миналата година на 14 юни е имало на работна среща на експерти, които са представили визия за ново бъдеще на обекта като музей от национално-историческо значение, докато през цялото това време БСП не се проявили никаква инициатива да се възползват от поканата с давност шест години.

Според Румен Гечев монументът е уникален и може да радва много хора, а държавата като собствнеик не е направила нищо в продължение на десетилетия, за да го спаси от разруха. Той призна, че спасяването ще струва милиони и тъкмо затова искат юридическият въпрос да бъде решен, тъй като „ако ще го спасяваме, не го искаме само за десет години“.

Гостите коментираха и скандала с НДК, общото мълчание за фалита на КТБ, както и заканата на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, който постави ултиматум – ако държавата не почне да работи за хората и бизнеса, в края на септември да има предсрочни избори.

Вижте целия разговор:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …