сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как изглежда българският дух през очите на един художник от Гана

Как изглежда българският дух през очите на един художник от Гана

Как изглежда българският дух през очите на един художник от Гана? Отговор потърси колегата ни Кремена Николова, която се срещна с Глен, който едва от 6 месеца е в София, но вече знае много за историята и културата ни.

Именно в нашата култура и обичаи той открива вдъхновение за първата си изложба у нас. Като нестинарството, което през неговите очи изглежда малко по-различно.

„Бях поразен от обичая ви, наречен нестинарство, защото посетих един ресторант в планината, където видях този танц с огъня в малко представление и бях очарован от историята за това как българите се хвърлят в жаравата и, докато са в огъня, държат стари икони от манастири. Това беше много впечатляващо, защото иконите, които държат за мен превъплащават жените в този свят. Защото да бъдеш жена е много важно. Без тях ние нямаме бъдеще. Независимо дали ни харесва или не, това е биологичен факт. Мъжете не могат да родят деца. Жените могат“, признава Глен пред Кремена Николова.

„Използвах виденията, които „хващаш“, когато гледаш този обичай през нощта и това е важно, защото ги виждаш само на тъмно, без дневна светлина. И заигравката с отблясъците, искрите… беше много емоционално. Точно това съм пресъздал тук. Това е свързано с абсолютно всички икони, с които празнуваме чудото на живота“, отбелязва още художникът.

Картините на Глен съчетават горещата кръв на Африка, с прагматизма и културата на Европа и Америка, където е живял в различни периоди. А пиршеството на цветовете е някак съвсем естествено.

„Обичам цветовете, защото, според мен, те превъплащават емоциите и това е едно от изразните средства, които можеш да използваш като художник, за да представиш себе си – има повече страст в цветовете. И аз съм привлечен от това. Но червеното, ако го използваш правилно, обяснява най-добре страстта, дори кръвта във вените ни е червена“, обясява вдъхновението си Глен и допълва, че и България вижда в червено.

„Виждам много борбеност, много болка, през която държавата е минала. Четох малко за това. Затова я виждам в червено, не само и единствено заради пролятата кръв, но и като тържество на духа и предизвикателствата на бъдещето“, категоричен е той.

Глен е роден в Акра, Гана, където завършва кинематография, но открива своето призвание в рисуването. Правил е изложби във Франция, Гана, Италия, Нигерия, Холандия, Великобритания и в Америка

„Дори не си спомням момента, в който започнах да рисувам, защото това е нещо, което правя, откакто се помня. Рисуването ме очарова, но истинската причина, защо рисувам – не знам“, споделя още той.

Художникът признава, че е очарован от столицата ни и сравнява София с Дисниленд.

„Гана не е много различна от България. Имаме подобна история и традиции, но ги представяме по различен начин. Но, ако се вгледаш в сърцевината, е същото. И струва ми се че това е основната причина поради която аз съм влюбен в София“, заключва Глен.

Картините му можете да видите в галерия „Финес“ до края на октомври.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …